Video 5 milioane de euro pentru Spitalul Monobloc pentru Copii

5 milioane de euro pentru Spitalul Monobloc pentru Copii

Investiții substanțiale în spitalele clujene, în 2019. Consiliul Județean (CJ) Cluj alocă 5 milioane de euro pentru documentația necesară construirii Spitalului Monobloc pentru Copii și alte 7 milioane de euro pentru cele cinci spitale aflate în subordinea sa.

"Din bugetul județului vom aloca sume consistente pentru sănătate, vorbim de aproximativ 12 milioane de euro. Aceștia sunt bani pe care îi propunem pentru alocări către spitale. În subordinea Consiliului Județean avem Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul de Boli Psihice Cronice de la Borșa, Spitalul de Plămâni Leon Daniello, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul de Recuperare. În afară de salariile medicilor și asistentelor din spitale, care sunt asigurate de Ministerul Sănătății, tot ceea ce este legat de clădiri, dotări, aparatură, renovări, administrație ține de Consiliul Județean Cluj", a afirmat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, în emisiunea ZIUA LIVE.

Principalul proiect de investiții pe sănătate este Spitalul Monobloc de Copii, care va fi construit în cartierul Borhanci, pe un teren pe care CJ l-a preluat de la Primăria Cluj-Napoca cu titlu gratuit. În acest an ar urma să fie demarate procedurile administrative (studiu de prefezabilitate, studiu de fezabilitate, planul urbanistic zonal, etc.) și, în funcție de ritmul în care acestea evoluează, CJ ar putea începe construcția spitalului tot anul acesta.

"Am început deja demersurile și sper să începem cât mai repede construirea Spitalului Monobloc de Copii, care va fi unul regional, cu 700 de paturi, într-o zonă pe care am decis-o împreună cu medicii. În acest an vom face procedurile administrative, care înseamnă studiul de prefezabilitate, studiul de fezabilitate, plan urbanistic zonal, autorizare, dezmembrări de teren. Spitalul va fi construit în zona Borhanci, pe un teren pe care Primăria ni l-a oferit cu titlul gratuit, acum facem procedura de transfer de proprietate.

Pentru acest an vom avea toți banii necesari, în funcție de cum evoluează procedurile administrative. Dacă vom reuși să începem și construirea anul acesta, vom avea bani și pentru asta, tot din bugetul Consiliului Județean. Dacă vom reuși să ajungem doar la licitație, studii, proiect tehnic și să semnăm un contract de execuție ne-am bucura. Acum vom cuprinde în buget o sumă orientativă, care să ne ajute la partea de studii și documentație. Pentru această fază, am propus o sumă de aproximativ 5 milioane de euro. Urmează să mai discutăm, în funcție de pașii pe care îi facem, dar în această fază cred că e suficient", a declarat Tișe.

Spitalul Pediatric Monobloc va fi unul regional, cu 700 de paturi, unde vor fi mutate toate secțiile actuale, care în prezent funcţionează în 14 locații diferite de pe raza municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, spitalul va fi prevăzut cu săli de conferințe și laboratoare pentru studenții de la Medicină și medicii rezidenți.

Investiţie de 10 milioane euro, din banii judeţului 

Costurile pentru realizarea Spitalului Monobloc de Copii sunt estimate între 8 - 10 milioane de euro, însă valoarea reală urmează să fie stabilită prin studiul de fezabilitate care urmează să fie realizat în perioada următoare. Termenul de realizare este de 2 ani de la semnarea contractului cu constructorul. Licitația ar putea fi lansată chiar anul acesta. 

"Primăria lucrează deja la PUZ, proiectanții au poziționat acest obiectiv și PUZ-ul urmează să intre în Comisia de Urbanism. După ce vom deveni proprietarii acestui teren, vom demara studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și execuția. Încercăm să grăbim cât de mult această procedură. Speranța noastră este ca în acest an să avem autorizația de construire și să lansăm licitația. Inteția noastră este să realizăm acest spital în maxim 2 ani de la semnarea contractului", a declarat Tișe, la începutul anului, într-o conferință de presă. 

Investiţia va fi suportată integral din bugetul judeţului: "În momentul de față, toți banii pot fi asigurați din bugetul Consiliului Județean, întrucât, în anul trecut, CJ Cluj a câștigat proiecte europene retrospective de aproximativ 60 de milioane de euro, bani pe care îi putem utiliza pentru investiții. În ședința de Consiliu Judeţean vom decide ca toată această sumă să fie folosită pentru aceste obiective de investiții."

Legături cu Centura Vâlcele-Apahida și Centură Metropolitană

Terenul viitorului spital are acces la străzile Borhanci și Sopor, dar va avea legături şi cu Centura Vâlcele-Apahida și cu viitoarea Centură Metropolitană a Clujului. "Terenul este poziționat între străzile Borhanci și Sopor. De asemenea, terenul este amplasat între viitoarea Centură Metropolitană și Centura Vâlcele-Apahida, cu acces la cele două centuri. Există un proiect de lărgire a străzii Borhanci, primăria va obține terenul de la USAMV pentru a lărgi strada Borhanci la patru benzi și a face un sens giratoriu între străzile Borhanci, Brâncuși și Romul Ladea", a explicat şeful judeţului. 

Comenteaza