Foto 33 de cazuri de cancer diagnosticate în caravana „Nu am făcut destul!”

11.500 de persoane din mediul rural au beneficiat de controale gratuite în sate și 33 dintre acestea au aflat că au cancer în cei 10 ani ai caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Caravana „Nu am făcut destul” s-a desfășurat, anul acesta, în perioada septembrie-noiembrie în opt localități rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital (Brașov: Teliu, Galați: Suhurlui, Cuza Vodă, Vaslui: Oltenești, Gârceni, Vrancea: Câmpuri, Tulnici, Dolj: Măceșu de Sus).

În cele opt weekenduri pe teren, au fost testate peste 1.200 de persoane și au fost descoperite 5 cancere, potrivit FABC.

"O echipă de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare au mers în aceste comune și au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA, electroforeza proteinelor serice), analize de urină (urocultură și sumar de urină), măsurarea glicemiei (instant și din sânge venos), tensiunii, greutății, înălțimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic și dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

Echipa a ajuns în fiecare localitate de două ori: în primul weekend s-au recoltat probele de sânge și urină (o zi), iar în al doilea weekend (două zile), după venirea rezultatelor de la analize, a fost caravana propriu-zisă, cu echipa de medici", precizează organizatorii FABC.

Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar (mamografii pentru cancerul mamar, consult dermatologic și dermatoscopii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal, urotelial și de prostată), dar și programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.

"Dacă o persoană și-ar fi făcut aceste controale și ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2760 lei pentru toate. Este inutil să spunem că mulți oameni de la sate nu au acești bani. De multe ori nu au nici specialiști în județ sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul că noi am creat ocazia de a face toate aceste analize într-un timp atât de scurt și am asigurat chiar și navigarea pacienților, acolo unde a fost cazul", spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Iată cum arată în cifre Caravana „Nu am făcut destul” ediția a X-a:

În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.204 de persoane. Dintre acestea,

-  72% sunt femei, 28% bărbați

-  55% au vârste de peste 50 de ani

-   76% suferă de obezitate sau au exces ponderal

-    44% și-au făcut analizele de sânge anul acesta

-    31 suferă sau au suferit de o formă de cancer

-    228 au rude care suferă sau au suferit de cancer

De asemenea, 26% dintre femeile prezente la testări au făcut un test HPV sau Papanicolau cu mai mult de 3 ani în urmă, iar 41% nu l-au făcut niciodată.

Cancer mamar:

 • 2 cazuri de cancer mamar depistat (o pacientă a fost deja operată, cealaltă a primit diagnosticul ieri)
 • 700 ecografii efectuate
 • 37 recomandări de mamografii
 • 28 mamografii efectuate
 • 4 suspiciuni mari, cu recomandare de biopsie, dintre care: o biopsie efectuată și una în așteptare, o pacientă refuză să meargă la biopsie, o pacientă va merge în străinătate
 • 3 recomandări de control la 3 și 6 luni
 • 2 recomandări de RMN.

Dintre femeile prezente, 72% nu și-au făcut niciodată o ecografie mamară sau mamografie și doar 12.4% și-au făcut o ecografie sau mamografie în ultimii 3 ani. 

Cancer renal, urotelial și prostată:

 • 1 cancer de prostată confirmat
 • 667 bărbați au fost văzuți de medicii urologi
 • 22 recomandări de control urologic suplimentar
 • 17 controale suplimentare efectuate
 • 3 suspiciuni de cancer
 • 1 biopsie (rezultat în așteptare), încă una programată pentru decembrie
 • 5 recomandări de RMN, dintre care 3 au fost făcute.

251 teste PSA. 7% au valori modificate PSA, ceea ce sugerează afecțiuni ce necesită investigații suplimentare. 3.7% dintre pacienți au afectare renală, valori crescute ale creatininei și ureei.

Cancere de piele

 • 2 cazuri de carcinom bazocelular confirmate
 • 948 controale dermatologice efectuate
 • 41 recomandări de control dermatologic suplimentar
 • 21 controale suplimentare efectuate, 3 pacienți în curs de programare
 • 12 suspiciuni de cancer de piele, dintre care 10 pentru carcinom bazocelular și 2 carcinom spinocelular
 • 3 examene histopatologice, cu rezultat în așteptare.

Analize de sânge și urină:

39% dintre cei testați au valoarea glicemiei modificată, ceea ce sugerează că fie au fost diagnosticați pacienți noi cu diabet, fie cei care au diabet nu își controlează eficient valorile glicemice.

25-32% dintre cei testați au fie infecție urinară, fie afectarea barierei de ultrafiltrare (afectare renală, confirmată prin valori crescute de uree și creatinine, dar și valori crescute ale glucozei, ceea ce arată complicații ale diabetului).

Aproximativ 40% au distribuție anormală a tipurilor de proteine în sânge – afectare renală sau complicații ale diabetului.

182 persoane au cel puțin o valoare în afara parametrilor normali la electroforeza proteinelor serice.

Modificările hemogramei sugerează:

●   infecții (confirmate în unele cazuri de rezultatele pozitive de la urocultură),

●   alergii sau infecții parazitare (4.3%)

●   6-10% dintre pacienți cu anemie sau modificări premergătoare (scăderi ale unor parametri, scăderi ce apar înainte de scăderea hemoglobinei).

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana a avut și o importantă componentă educațională. Medicii au discutat cu cei 1200 de pacienți prezenți despre importanța vaccinării antigripale, prevenției și investigațiilor medicale și le-au oferit pliante și broșuri informative. De asemenea, în sălile de așteptare au fost proiectate video-uri educative, iar cu ajutorul unor mulaje care reproduc sâni sănătoși și sâni cu tumori maligne și benigne, femeile au învățat cum să își palpeze sânii.

 

loading...
Comenteaza