Ruşii „l-au omorât” pe regele Charles sărbătorind realegerea lui Vladimir Putin

Ruşii „l-au omorât” pe regele Charles sărbătorind realegerea lui Vladimir Putin
| Foto: Royal Household/WPA Pool/Shutterstock

Un comunicat fals, atribuit Palatului Buckingham, a fost distribuit de publicațiile de stat din Rusia, dar şi pe platforma X, prin conturile propagandiștilor.

În paralel cu omagiile pentru realegerea lui Vladimir Putin, presa rusă „l-a omorât” pe regele Charles al Marii Britanii, a transmis digi24.ro. Mai exact, un fake news despre moartea regelui britanic s-a răspândit din Rusia până în Tadjikistan exact când susţinătorii lui Vladimir Putin îi sărbătoreau realegerea ca preşedinte. 

Informația era însoțită de o fotografie cu Charles în uniformă militară de ceremonie și o descriere scurtă: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”. În document scria că regele Marii Britanii a murit subit pe 18 martie. Comunicatul avea și antetul Palatului Buckingham.

"Nu a existat niciun anunț BBC sau declarație publică de la Palatul Buckingham. Dar Readovka avea un document, de proveniență necunoscută, pe care l-a postat lângă o fotografie a regelui. „Următorul anunț este făcut prin comunicații regale”, a spus acesta. „Regele a murit pe neașteptate ieri după-amiază.” Era datat 18 martie 2024. Asta era tot", a transmis The Guardian. 

După câteva ore, Londra a confirmat oficial că Regele Charles este în viață și că își continuă activitatea. Nimeni nu a verificat informațiile, așa că familia regală britanică a ajuns în mijlocul unei dezinformări masive din Rusia, scrie The Guardian.

„Suntem bucuroși să confirmăm că Regele continuă să se ocupe de afacerile oficiale și private”, a transmis luni Palatul Buckingham într-o declarație adresată agenției de presă de stat ruse TASS, citat de New York Post

Comenteaza