Szeretetben es egeszsegben toltott, aldott Husvetot kivanunk! Paște fericit alături de cei dragi!

Szeretetben es egeszsegben toltott, aldott Husvetot kivanunk! Paște fericit alături de cei dragi!

Astăzi este sărbătorit Paştele catolic, însă credincioşii au parte de o serie de restricții impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Nu doar catolicii serbează Sfintele Paști în această duminică. Dintre religiile care sărbătoresc Paștele odată cu catolicii se numără reformații, unitarienii, baptiștii, penticostalii, adventiștii de Ziua a Șaptea, creștinii după Evanghelie și Biserica Evanghelică.

Peste 2 miliarde de creştini din întreaga lume sărbătoresc Paştele. Este al doilea an în care, la Vatican, calendarul celebrărilor a stat sub semnul restricţiilor, slujbele din Săptămâna Sfântă fiind ţinute cu un număr limitat de credincioşi şi respectând măsurile sanitare stabilite.

Din cauza restricţiilor doar un număr restrâns de credincioşi au luat parte la celebrările din această săptămână, dar riturile în sine nu au fost modificate. Anul acesta diferenţa dintre Paştele catolic şi cel ortodox este de o lună, mult mai mare ca de obicei.

Pentru determinarea sărbătorilor, cele două biserici folosesc calendare diferite. Biserica Catolică foloseşte Calendarul Gregorian încă din sec. XVI-lea, în timp ce Biserica Ortodoxă a decis să păstreze Calendarul Iulian. Data Paştelui se calculează în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară.

În timp ce catolicii aleg ca referinţă tabele ecleziastice, ortodocşii stabilesc prima lună plină după criterii astronomice. Biserica Ortodoxă stabileşte data în aşa fel încât să nu coincidă cu Pesah, sărbătoare evreiască ce comemorează trecerea lui Moise prin Marea Roşie. Au existat mai multe tentative de a pune în acord data sărbătorilor pascale, dar acestea nu au avut succes.

 

Comenteaza