Seară ecumenică în catedrala greco-catolică în construcţie

Seară ecumenică în catedrala greco-catolică în construcţie
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează între 18 și 25 ianuarie „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”, prilej cu care se vor organiza mai multe activități religioase, printre care și o seară ecumenică.

Tema Octavei din acest an este «Chemaţi să vestiţi faptele minunate ale Domnului» (cf. 1Pt 2,9) şi a fost aleasă de reprezentanţii Bisericilor din Letonia, o ţară baltică ce a fost încreştinată în secolul al X-lea de misionarii bizantini, care a cunoscut şi totalitarismul sovietic comunist. 

Pe parcursul celor opt zile de desfășurare în parohiile Eparhiei de Cluj-Gherla pe lângă programul liturgic obişnuit se vor face rugăciunile prescrise la intenţia unităţii creştine. Totodată, pentru a împărtăşi rugăciunea, marţi, 19 ianuarie, de la ora 18:00, în capela „Sfântul Iosif" a Catedralei greco-catolice din Piaţa Cipariu va fi organizată o seară ecumenică de rugăciune, la care sunt așteptați reprezentanţi ai mai multor confesiuni creştine.

În deschidere va avea loc un oficiu de rugăciune, după care va urma un cuvânt din partea fiecărei confesiuni prezente, precum şi din partea ierarhului greco-catolic din Cluj. Seara se va încheia prin „salutul păcii", un moment de strângere a mâinilor şi frăţească comuniune. 

De asemenea, cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu a adresat credincioşilor un îndemn la deschidere şi acceptare reciprocă, la unire prin Hristos în împlinirea binelui.

„Suntem chemaţi să medităm asupra unităţii pornind de la Epistola Sfântului Petru, în care ni se aminteşte că noi, cei botezaţi, formăm împreună neamul ales, preoţia împărătească, naţiunea sfântă care este chemată să vestească în lume faptele minunate pe care Domnul le-a împlinit, ca Tată milostiv, pentru noi. Astfel, suntem chemaţi să vedem mai întâi ceea ce ne uneşte, plecând de la Taina Sfântului Botez în care ne-am angajat să ne lepădăm de Satana, deci de rău şi lucrarea răului, şi să ne unim cu Hristos, urmându-I pe calea mântuirii.

Iubiţi credincioşi vă invit să ne deschidem sufletele cu bucurie şi împreunându-ne mâinile în rugăciune să ne aducem contribuţia noastră la idealul unităţii creştinilor. Să ne reamintim că anul milostivirii ne cere să fim mai disponibili faţă de confraţii noştri creştini pentru a-i cunoaşte şi a-i înţelege mai bine, fiind dispuşi spre iertare şi spre acceptare aşa cum Pontiful Roman ne invită: «Acest an jubiliar trăit în milostivire să poată favoriza întâlnirea cu alte confesiuni şi religii, să ne facă mai deschişi la dialog, să elimine orice formă de închidere şi de dispreţ şi să şteargă orice formă de violenţă şi de discriminare» (cf, MV, n. 23)", a afirmat el. 

Intervalul celor opt zile, dintre 18-25 ianuarie, dedicat întâlnirii prin rugăciune şi dialog între creştinii diferitelor confesiuni, a fost iniţiat în 1908, în SUA, de către un preot anglican. Mai târziu, în 1968, Bisericile şi parohiile din întreaga lume au celebrat pentru prima dată Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor cu textele pregătite de Comisia "Credinţă şi Constituţie" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor împreună cu Secretariatul pentru Promovarea Unităţii Creştinilor, care au desemnat apoi, în fiecare an, membrii Comisiei internaţionale care se ocupă cu redactarea textelor de referinţă.

Comenteaza