Sărbătoare importantă pe 19 iulie în calendarul ortodox - O mare sfântă e pomenită

Sărbătoare importantă pe 19 iulie în calendarul ortodox - O mare sfântă e pomenită

Pe 19 iulie, calendarul ortodox cinstește pomenirea Preacuvioasei Maici Macrina, sora sfinților Vasile cel Mare și Grigorie de Nyssa. 

Sfânta Macrina este ocrotitoarea femeilor credincioase şi a copiilor orfani. 

Sfânta Macrina a fost sora cea mare a Sfinților Vasile cel Mare și Grigorie, episcop al Nyssei. Patru frați și șase surori erau cu toții, copiii Emiliei și ai lui Vasile, părinți cu o situație materială deosebită, dar și cu o viață îmbunătățită.

Sfânta a fost logodită de tatăl său cu un tânăr de neam foarte bun, care înainte de căsătorie a murit. Considerând această logodnă ca o cununie adevărată, Sfânta Macrina nu s-a mai căsătorit.

A rămas în casa părintească și a avut grijă de frații săi, de părinți și de administrarea averii, destul de mare, a părinților săi.

Pe Sfântul Vasile cel Mare, sora sa, Sfânta Macrina, l-a adus pe calea cea adevărată a vieții.

'Minunata Macrina l-a luat pe Vasile cu dânsa și, în scurt timp, l-a adus la scopul adevăratei filosofii și pustnicii. El, cu toate că era înălțat din cugetul filosofiei celei dinafară și strălucit cu mărimea mai mult decât mulți stăpânitori, măcar că defăimase vredniciile și dregătoriile, cu toate acestea cuvioasa l-a făcut pe el să se despartă de strălucirea lumească, să defaime laudele înțelepciunii și ale învățăturii din afară și să vină în viața aceasta cea desăvârșită și să-și pregătească lui, drumul petrecerii celei îmbunătățite și neîmpiedicate, adică cele prin viața Marelui Vasile'. (Viețile Sfinților)

După moartea mamei sale, Emilia, Sfânta Macrina, care oricum ducea o viață aproape monahală în casa părinților, a întemeiat o obște de călugărițe pe o proprietate a familiei aflată în Pont. Aici a murit, pe un pat de scânduri, într-o mare sărăcie, în care viețuiau călugărițele, acoperită cu mantia de episcop a fratelui său Sfântul Grigorie.


Astăzi se face și pomenirea Sfintelor moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți pe care i-a dat Biserica Ortodoxă Rusă.

Comenteaza