Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoarea întemeierii Bisericii

Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoarea întemeierii Bisericii

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti, fiind cunoscute și sub denumirea de Cincizecime.

Duminica, 12 iunie, creştinii prăznuiesc Rusaliile, cunoscute şi drept Pogorârea Sfântului Duh peste apostoli şi ziua când a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai târziu.

Rusaliile reprezintă consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci şi fiecărui creştin în parte.

Minunea Pogorârii Sfântului Duh se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt şi o sărbătoare de mulţumire pentru harul Mirului.

Tradiţiile de Rusalii se întemeiază pe credinţa în viaţa veşnică, în existenţa spiritelor rele (diavoli) şi în posibilitatea de mijlocire înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiţi.

Rusaliile - "Pogorârea Duhului Sfânt" - se prăznuiesc întotdeauna duminică, la cincizeci de zile după Învierea Domnului. În ajunul acestei duminici, sâmbătă dimineaţă, se face pomenirea morţilor, zi cunoscută, în popor, ca "Moşii de Vară", "Moşii de Rusalii" sau "Moşii cei Mari".

Cele mai cunoscute tradiţii specifice Sărbătorii Rusaliilor constau în sfinţirea aghiasmei mici şi sfinţirea spicelor care sunt aduse la biserică. La ţară în special, se obişnuieşte ca preotul să iasă în câmp şi să oficieze slujba de sfinţire a lanurilor, a grânelor, pentru ca acestea să fie binecuvântate, să fie ferite de molimă şi să se înmulţească.

Procesiune de Rusalii la Cluj

Duminică, de Rusalii, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului va organiza o procesiune care urmează o veche tradiţie pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului. Credincioșii sunt așteptați începând cu ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Comenteaza