PS Benedict Bistrițeanul a fost ales episcop al Sălajului

PS Benedict Bistrițeanul a fost ales episcop al Sălajului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales joi pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în demnitatea de Episcop al Sălajului.

PS Părintele Benedict Bistrițeanul este noul Episcop al Sălajului în urma alegerilor care au avut loc joi, 27 martie 2025, în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod. 

Funcția a rămas vacantă în decembrie 2024, după ce Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a decis suspendarea Episcopului Petroniu.

Pe același post a candidat și arhimandritul Samuel Cristea, profesor și duhovnic la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca.

Cine este PS Benedict Bistrițeanul

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul s-a născut în data de 13 februarie 1984, în localitatea Sartăș, oraș Baia de Arieș, județul Alba, într-o familie sacerdotală, din părinții Ioan (preot) și Elena-Mărioara (dascăl de școală primară). Este cel de-al doilea copil al familiei (fratele Marius-Ioan, inginer de profesie). Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în localitatea natală, iar cele liceale la Seminarul Teologic „Mitropolit Simeon Ștefan” din Alba Iulia începând cu anul 1999. Copilăria „teologică” în satul de odinioară i-a înlesnit alegerea de a urma Teologia și a-și împlini ulterior vocația sacerdotală. 

După terminarea celor cinci ani de seminar a urmat cursurile Facultății de Teologie din Alba Iulia (2004-2008). A urmat apoi un program de master în domeniul teologiei sistematice (2008-2010) la aceeași facultate, finalizat cu o disertație dedicată spiritualității Sfântului Isaac Sirul.

Între anii 2009-2011 a urmat un al doilea program de master, de data aceasta în domeniul teologiei ecumenice, la Institutul Ecumenic de la Bossey (Universitatea Geneva). Experiența de studiu a fost acompaniată și de o activitate misionară în parohiile românești de la Geneva și Lausanne.

Studiile doctorale s-au desfășurat în aceeași zonă teologică, de acum mult mai specifică, și anume mistica Sfântului Isaac Sirul. Doctoratul în Teologie, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei (Andreicuț), l-a susținut în cadrul Universității Babeș-Bolyai în anul 2013.

În ultimul an de doctorat la Cluj a început un al doilea doctorat în studii istorice și istorico-religioase, în orașul universitar de tradiție Padova, sub coordonarea cunoscutului siriacist Paolo Bettiolo, continuându-și pregătirea în zona spiritualității siriece, dar de data aceasta din perspectivă istorică. La începutul anului 2016 și-a susținut teza de doctorat la Școala doctorală de istorie din cadrul Universității din Padova, avându-i în comisie pe profesorii Alberto Camplani (Università Roma La Sapienza), Carla Noce (Università Roma Tre), Luigi Canetti (Università di Bologna).

Începând cu anul 2012 și-a început și activitatea administrativă, fiind numit secretar eparhial, activitate pe care a desfășurat-o până în luna februarie a anului 2020. De asemenea, din anul 2014 a devenit și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Catedra de Spiritualitate (2014-2016 asistent universitar, iar din 2016 până în prezent lector universitar).

Slujirea pastorală a început-o în luna ianuarie a anului 2015 – pe 17 ianuarie a fost tuns în monahism la Mănăstirea Nicula, naș de călugărie fiindu-i Părintele Teofil Roman (actualmente arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei), primind numele Benedict. Pe 24 ianuarie a fost hirotonit ierodiacon, iar pe 30 ianuarie ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Pe 13 februarie 2020, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului chiar în ziua în care a împlinit 36 de ani. Hirotonia a avut loc zece zile mai târziu, pe 23 februarie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

La momentul hirotoniei, Preasfinția Sa a afirmat că își dorește să fie prieten al tinerilor și că se va „osteni din răsputeri pentru acest lucru”. 

 

Comenteaza