Procesiune de Rusalii la Cluj, după 2 ani de pauză

Procesiune de Rusalii la Cluj, după 2 ani de pauză
| Foto: mediafax.ro

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că va organiza duminică, de Rusalii, o procesiune care urmează o veche tradiţie pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului.

"Clujenii sunt invitaţi să participe duminică, 12 iunie 2022, la tradiţionala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca, după o întrerupere de doi ani. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru roadele pământului, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Arhiepiscopia Clujului.

Potrivit sursei citate, începând cu ora 17,00, pe platoul din faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, mitropolitul Andrei Andreicuţ va oficia slujba Vecerniei plecării genunchilor, la care vor participa toţi preoţii clujeni şi credincioşii de la parohiile din municipiu, dar şi din parohiile învecinate Clujului, iar de la ora 18,00 procesiunea propriu-zisă va porni din faţa Catedralei şi se va deplasa prin zona centrală a oraşului.

"Procesiunea va avea în frunte toaca, crucea, felinare, ripide, prapori, icoană, vor urma diaconii, şi soborul preoţilor slujitori, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, elevi, studenţi şi credincioşi. De-a lungul traseului se vor face trei opriri şi se vor rosti ectenii speciale. Pentru bună desfăşurare a procesiunii, Primăria şi Poliţia vor lua măsuri de restricţionare a traficului în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, iar efective de jandarmi vor asigura liniştea desfăşurării acestei manifestări religioase", se mai arată în comunicat.

După încheierea procesiunii, în faţa Catedralei Mitropolitane vor fi rostite rugăciuni pentru natură, iar în încheiere mitropolitul Andrei Andreicuţ va rosti un cuvânt de învăţătură

Comenteaza