Preoţii prinşi că „citesc viitorul” în cărțile de cult riscă să fie daţi afară din Biserică

Preoţii prinşi că „citesc viitorul” în cărțile de cult riscă să fie daţi afară din Biserică
| Foto: dexologia.ro

Preoţii care se ocupă cu „deschiderea cărții”, o practică asociată „citirii viitorului” şi care ține mai degrabă de vrăjitorie, riscă să fie daţi afară din Biserică.

Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a declarat că preoţii care se ocupă cu „deschiderea cărții”, o practică asociată „citirii viitorului” şi care ține mai degrabă de vrăjitorie, riscă să fie daţi afară din Biserică şi să devină laici, informează G4Media.

Clericii care practică „deschiderea cărţii” profită de naivitatea unora dintre credincioși şi susțin că pot ghici viitorul în funcție de versetele biblice sau de însemnele grafice pe care le văd prima dată după ce oamenii deschid la întâmplare unele cărți de cult, precum Biblia, Liturghierul, Pravila sau Psaltirea.

Arhiepiscopul Calinic le-a reamintit preoților pedepsele pe care riscă în acest caz: „La nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea”, a declarat ierarhul.

Altfel spus, preoții găsiți vinovați că încalcă canoanele Bisericii riscă să fie trecuți în rândul laicilor cu posibilitatea de a putea fi reabilitați, sau, mai grav, pot fi opriți definitiv de la săvârșirea slujbelor, aceasta fiind pedeapsa cea mai grea pe care o poate primi un preot pe linie ierarhică.

Pedepsele nu sunt valabile numai în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ci în întreaga Patriarhie.

 

Comenteaza