Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Ce este interzis să faci până pe 15 august

Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Ce este interzis să faci până pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria. Postul începe astăzi și se încheie pe 15 august.

Pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. În acest an, postul începe pe 31 iulie şi are o durată de două săptămâni (31 iulie-15 august).

Conform tradiției, în postul Sântămăriei Mari se consumă în special hrană uscată, dar doar după ora 15:00. Până la această oră este bine să nu mâncăm nimic, ci doar să ne rugăm și să ne împăcăm cu cei pe care i-am supărat. Este și o zi benefică pentru păreri de rău și reconcilieri.

În 6 august (sărbătoarea Schimbării la faţă), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În timpul acestui post se citesc în special rugăciuni către Maica Domnului, precum cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov.

În postul Adormirii Maicii Domnului nu este bine să speli haine cu mâna, să consumi preparate din carne și nici să faci treabă în casă în timpul slujbelor de peste zi de la biserică. De asemenea, nu se fac nunți, botezuri și alte petreceri. Sunt interzise toate evenimentele cu dans și voie bună, fiind considerate o lipsă de respect față de Fecioara Maria.

Postul Sântămăriei Mari sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care, înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare.

 

Comenteaza