Foto Pelerinaj la Nicula. Peste 15.000 de oameni au venit să se roage la icoana Maicii Domnului

Peste 15.000 de credincioși se aflau, miercuri dimineață, la manăstirea Nicula, care poartă hramul Maicii Domnului. Oamenii au început să vină încă de marți.

Zeci de mii de pelerini au ajuns, deja, la Mănăstirea Nicula, unde se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi a lăcrimat încontinuu vreme de trei săptămâni. Primii credincioși au sosit mai devreme, pentru a se ruga la icoană și pentru a asculta predicile preoţilor. Pelerinii vor petrece noaptea în curtea mănăstirii, rugându-se pentru sănătate şi iertarea păcatelor. Joi, în ziua Praznicului, sunt așteptați să vină, ca în fiecare an, alte mii de credincioși pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni.

Program slujbe Biserica Ortodoxă

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, va conduce în acest an, alături de Mitropolitul Innocentios Byakatonda de Rwanda şi Burundi, procesiunea aferentă tradiţionalul pelerinaj "La Nicula colo-n deal", ce va avea loc miercuri, de la biserica Sfântul Nicolae din Gherla, până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula.

"Procesiunea va începe miercuri, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae, din parcul central al oraşului Gherla şi va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mânăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care îl va avea alături pe Înaltpreasfinţitul Innocentios Byakatonda, Mitropolit de Rwanda şi Burundi. De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mânăstirii va fi săvârşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 2.00", se arată în comunicatul de presă menţionat.

În ziua praznicului, tot pe altarul de vară, mitropoliţii Andrei şi Innocentios, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, vor săvârşi Sfânta Liturghie şi vor rosti pelerinilor un cuvânt de învăţătură.

Program slujbe Biserica Greco-Catolică

"În după-amiaza de miercuri 14 august 2019, la ora 16.00, pelerinii vor porni în procesiune, pe jos, de la capela "Duminica Sfintelor Femei Mirofore" din Gherla. În rugăciune și cântări mariane ei vor străbate drumul până la biserica parohială din Nicula, unde, de la ora 18.15, se va oficia slujba Vecerniei și apoi Paraclisul Maicii Domnului. Va urma cuvântul de învățătură ținut, ca în fiecare an, de către Păstorul eparhiei. Rugăciunea va continua întreaga noapte cu credincioșii care vor alege să facă această jertfă.

Joi, 15 august 2019, în ziua marii sărbători cunoscută și cu numele de "Sfânta Maria Mare", la ora 9.30 va începe Sfânta Liturghie arhierească celebrată de către Preasfinția Sa Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla împreună cu un sobor de preoți. La încheiere se va face rugăciunea către Fericiții episcopi martiri și venerarea moaștelor Fericitului Episcop Iuliu Hossu",  se arată într-un comunicat remis presei.

Comenteaza