Părintele Matei Boilă va fi înmormântat duminică

Părintele Matei Boilă va fi înmormântat duminică
Ierarhul, preoţii şi credincioşii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, dar şi apropiaţii acestuia îşi vor lua rămas bun de la preotul Matei Zaharia Boilă duminică, 30 august, la ora 13:00, la Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

Acesta s-a stins din viaţă joi, 27 august, la ora 04:00, la 89 de ani de viaţă şi 38 de de preoţie. El s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, fiind fiul profesorului Zaharia Boilă şi al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca şi Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
 
Din 1945 a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi secretar al organizaţiei Cluj a Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc. A fost arestat de mai multe ori şi condamnat pentru activitate politică naţional-ţărănistă. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj, în 1951.
 
În 1952 a fost arestat în lotul foştilor demnitari, luptători anticomunişti din partidele politice istorice şi trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră. A petrecut 10 ani de detenţie în închisorile comuniste. S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaş şi au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirţea şi preot, la 15 august 1977, la Reghin, de către IPS Alexandru Todea.
 
A îndrumat tinerele generaţii ca profesor emerit de teologie şi este autor a mai multor cărţi. În semn de recunoaştere a meritelor vieţii sale de credinţă, în 2003 a primit, de la Papa Ioan Paul al II-lea titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat distincţia "Sfânta Cruce pentru Biserică şi Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc. „Îndrăzniţi, eu am biruit lumea” este titlul unei colecţii de meditaţii asupra Evangheliei scrise de preotul greco-catolic.

Comenteaza