Dorința testamentară a Episcopului Florentin Crihălmeanu: În loc de flori și coroane, dați banii săracilor

Dorința testamentară a Episcopului Florentin Crihălmeanu: În loc de flori și coroane, dați banii săracilor
| Foto: Arhiva

Regretatul episcop Florentin Crihălmeanu al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla va fi înmormântat sâmbătă 16 ianuarie 2021 la Cluj-Napoca. Potrivit testamentului său, arhiereul a cerut credincioșilor ca banii pe care i-ar fi cheltuit pentru flori și coroane să fie donați săracilor.

Slujba înmormântării regretatului episcop Florentin Crihălmeanu are loc sâmbătă, 16 ianuarie 2021, la ora 12.00, în fața catedralei din Piața Timotei Cipariu din Cluj-Napoca: informează site-ul eparhiaclujgherla.ro.

Ultimul omagiu: catedrala ”Schimbarea la Față”
Potrivit comunicatului de presă, trupul neînsuflețit al episcopului va fi depus vineri în catedrala ”Schimbarea la Față”, iar cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, o vor putea face în intervalul orar 08.00 – 20.00, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie. Respectând dorința testamentară a îndrăgitului păstor de suflete, credincioșii sunt invitați să doneze săracilor banii pe care se gândeau să-i cheltuie pe coroane, jerbe sau flori.

Slujba înmormântării: catedrala din Piața Timotei Cipariu
În ziua de sâmbătă, 16 ianuarie 2021, la ora 11.00, trupul episcopului Florentin va fi depus pe esplanada din fața catedralei din Piața Timotei Cipariu, iar la ora 12.00 va avea loc Slujba Înmormântării, ”momentul despărțirii” de episcopul Florentin, ”blând arhipăstor de suflete, erudit predicator al Cuvântului lui Dumnezeu, vrednic sfințitor prin Sacramente și îndrumător al sufletelor și al Eparhiei noastre”.

Alte obligații spirituale
Totodată, cei care nu pot participa la slujba înmormântării, ”vor celebra în parohia proprie Sfânta Liturghie cu panahida la intenția odihnei sufletului Preasfinției Sale Florentin”. De asemenea, în ziua premergătoare înmormântării, se va organiza în toate parohiile de pe teritoriul eparhiei o seară de priveghere publică (parastas, rozariu, etc) la aceeași intenție. După ziua funeraliilor, pomenirea ierarhiei în cadrul Sfintei Liturghii se va face conform zilelor premergătoare înhumării, până la numirea unui Administrator Eparhial. Conform tradiției, se mai amintește în comunicatul de presă, fiecare preot din eparhie este obligat să celebreze șapte Sfinte Liturghii la intenția odihnei sufletului episcopului răposat, iar la 40 de zile se va celebra un parastas pentru odihna sufletului său.

Context de pandemie
Comunicatul semnat de cancelarul eparhial, diac. Marius Cîmpean, și de vicarul general, mons. Marius Cerghizan, amintește tuturor să aibă în vedere situația sanitară specială și subliniază că la toate celebrările și momentele de rugăciune se vor respecta normele sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

Speranța creștină a învierii
”Lumina Celui care a spus: «Eu sunt Învierea și Viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi» (cf. Ioan 11, 25), să strălucească în sufletul Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, iar drumul vieții sale încheiat aici pe pământ să fie încununat de răsplata cuvenită drepților, la Ospățul etern, de-a dreapta gloriei cerești a Tatălui, dimpreună cu Fiul, în iubirea Spiritului Sfânt”, se evidențiază la finalul comunicatului.

Etichete
Comenteaza