Ce nu poți să faci de duminica Floriilor: superstiții și tradiții

Ce nu poți să faci de duminica Floriilor: superstiții și tradiții

Duminica Floriilor este cunoscută ca și sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim și are loc în duminica dinaintea Învierii Domnului.

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a omenirii. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară.

Potrivit unor tradiții de Florii, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut. Pe drum, însă, lazăr se urcă într-un copac de unde cade şi moare. Potrivit legendei, Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor pe care le făcea mama sa acasă. Tocmai de aceea, există obiceiul ca de Florii femeile să facă ofrandă de pomenire a morţilor împărţind plăcinte de post.

În Duminica Floriilor, oamenii duc ramuri de salcie la biserică. Ramurile de salcie simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.  Acestea sunt sfințite și așezate la icoane.

Ramura de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau mâțișori de pe ramură de sălcie, pentru a fi feriţi de diferite boli.

Femeile în vârstă se prindeau la mijloc salcia ca să nu le mai doară.

Superstiții de Florii 2022

Se spune că de Florii nu este bine să te speli pe par, pentru că vei albi. Cei care totuşi vor să o facă trebuie să folosească apă sfinţită.

Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.

Tot în această zi se poate mânca pește, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare.

O altă denumire dată sărbătorii de Florii este „Nunta urzicilor”, pentru ca în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

În ajun de Florii, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spală pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii.

Obiceiul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere, potrivit stirileprotv.ro.

 

Comenteaza