Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie!

Calendar Ortodox, duminică, 5 februarie 2023. Sărbătoare mare cu Cruce Roșie!

Sf. Mc. Agata şi Teodula sunt pomenite în Calendarul Ortodox, duminică, 5 februarie 2023.

Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia, în secolul al III-lea, într-o familie bogată şi nobilă. Ea era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos. Este cinstită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, la data de 5 februarie.

Agata a fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian, în cetatea Catania, după ce a refuzat să păcătuiască în casa unei femei bogate, Afrodisia.

Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă. 

Agata dorea însă mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.
Sfânta Agata a decedat în temniţă, după multele chinuri la care a fost supusă.

Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor.

Tradiţia spune că în timp ce era torturată pentru a renunța la creștinism, Sfânta Teodula a convins mulţi oameni să se închine lui Hristos.

Postul Paștelui va începe luni, 27 februarie 2023, și are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care va avea loc pe 16 aprilie 2022.

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește.

Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare al Paștelui din 2023 va avea loc duminică, 26 februarie. Cu o săptămână înainte de începerea Postului Paștelui, credincioșii au voie să consume brânză, ouă și lapte. Aceasta se mai numește și Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Albă, potrivit wowbiz.ro.

Comenteaza