Calendar Ortodox 30 noiembrie - Sfântul Andrei, apostolul lui Hristos care a fost răstignit în X. De unde vine numele „Ocrotitorul României”?

Calendar Ortodox 30 noiembrie - Sfântul Andrei, apostolul lui Hristos care a fost răstignit în X. De unde vine numele „Ocrotitorul României”?
| Foto: crestinortodox.ro

Sfântul Andrei a răspândit cuvântul Domnului şi în România şi a devenit ocrotitorul ţării în anul 1997. Peştera Sfântului Apostol Andrei a devenit loc de pelerinaj pentru cei aflaţi în suferinţă.

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia și Asia Mică.

Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. Nu se cunoaște cu exactitate anul morții sale, se presupune că ar fi fost în timpul uneia dintre persecuțiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în formă de „X".

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României".

Sfântul Andrei, născut la Betsaida, fiul lui Iona, i s-a alăturat Mântuitorului împreună cu fratele său, Sfântul Petru, iar astfel cei doi au devenit primii Apostoli ai lui Hristos. Înainte de a fi „întâiul chemat” între Apostoli, Sfântul Andrei i-a fost ucenic Sfântului Ioan Botezătorul. Din acel moment el a propovăduit învăţăturile Domnului, după cum spune şi Calendarul Ortodox. Nu s-a lepădat de Mântuitor în Săptămâna Patimilor, iar după ce Mântuitorul a înviat şi S-a înălţat la cer a continuat să împărtăşească învăţăturile creştine, ajungând şi pe teritoriul României, în zona Dobrogei.

Sfântul Andrei a răspândit cuvântul Domnului şi în România şi a devenit ocrotitorul ţării

Sfântul Andrei a răspândit cuvântul Domnului până la finalul vieţii, când a sfârşit răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X. Învăţăturilor sale au rămas vii în inimile românilor până în ziua de azi.

În România, Sfântul Apostol Andrei este cunoscut drept ocrotitorul ţării deoarece a propovăduit Evanghelia şi cuvântul Domnului pe aceste meleaguri. Drept dovadă există toponimele din zona Dobrogei precum Peştera Sfântului Andrei, fiind cea mai veche biserică creştină de pe teritoriul României, şi considerată Bethleemul creştinismului românesc, şi Pârâiaşul Sfântului Andrei.

Date importante:

  • În mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roşie, între sfinţii mari ai Ortodoxiei.
  • În februarie 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat pe Sfântul Apostol Andrei ca fiind Ocrotitorul României.
  • În anul 2001, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare naţională bisericească. După multe demersuri făcute la autorităţile de stat, în 2008 şi în 2011, Parlamentul României a declarat, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, această dată de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, ca sărbătoare legală în care nu se lucrează, aşa cum serbează şi alte popoare pe sfântul lor naţional.

Peştera Sfântului Andrei, prima biserică creştină

După Învierea lui Iisus şi Pogorârea Duhului Sfânt, toţi apostolii au mai rămas câţiva ani în Ierusalim, începând formarea Bisericii. Apostolii s-au întâlnit şi au stabilit unde va fi trimis fiecare să propăvăduiască Cuvântul Domnului. Se spune că acestui Întâi chemat i-a revenit Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (Dobrogea) şi până în Crimeea.

Se spune că, tot timpul în care a fost pe teritoriul românesc pentru a propovădui cuvantul Evangheliei Mantuitorului, Sfântul Andrei a locuit într-o peşteră aproape de localitatea Ion Corvin din judeţul Constanţa. Peştera Sfântului Andrei a fost transformată într-o biserică, iar 1943 a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrău, împreună cu avocatul Ion Dinu.

În 1944 peştera a fost resfinţită şi redată cultului, prin construirea unei turle şi a unui zid de protecţie. 

Peştera Sfântului Apostol Andrei face parte din aşezămintele sfinte de pe ambele maluri ale Dunării (Dervent, Silistra, Axiopolis, Galaţi etc.), unde Sfântul Apostol Andrei a întemeiat biserici şi a hirotonit preoţi. În actuala biserică din peşteră, în pronaos, se afla un pat scobit în piatră, despre care tradiţia spune că pe el dormea Sfântul Apostol Andrei.

În prezent, oamenii aflaţi în suferinţă vin la Peştera Sfântului Andrei pentru a se ruga şi se aşează pe patul Sfântului Andrei.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza