Calendar Ortodox 30 aprilie și 1 mai. Sâmbătă - Sfântul Apostol Iacov iar Duminică - Sfântul Proroc Ieremia

Calendar Ortodox 30 aprilie și 1 mai. Sâmbătă - Sfântul Apostol Iacov iar Duminică - Sfântul Proroc Ieremia
| Foto: crestinortodox.ro

La sfârșit de săptămână, pe 30 aprilie și 1 mai, credincioșii îl cinstesc sâmbătă pe Sfântul Apostol Iacov, și duminică este pomenit Sfântul Proroc Ieremia.

Sfârșitul de săptămână vine cu două evenimente importante în Calendarul Creștin Ortodox. Sâmbătă, pe 30 aprilie, este sărbătorit Sfântul Apostol Iacov iar pe 1 mai, creștinii îl prăzuiesc pe Sfântul Proroc Ieremia.

Sfântul Apostol lacov

Sfântul Apostol lacov, fratele Sfântului loan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Atât Sfântul Apostol Iacov, cât și fratele său, l-au parasit pe tatăl lor, Zevedei, precum și activitatea de pescar, pentru a urma lui Hristos. Sfintele Evanghelii amintesc faptul că Apostolul Iacov a fost de față la Schimbarea la față, de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului în gradina Ghetsimani.

După Cincizecime, Sfântul Apostol lacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania. Întors în Ierusalim, avea să pătimească multe chinuri din partea iudeilor. Sfântul Apostol Iacov, prin cuvântările sale, pline de harul Duhului Sfânt, a reușit să aducă multi iudei și păgâni la credința în Hristos. Dintre acestia, traditia i-a consemnat pe vrajitorul Hermoghen, pe ucenicul acestuia, Filip, si pe Iosia, toti opozanti a Apostolului. Acesta din urma a fost chiar condamnat la moarte, impreuna cu Sfantul Apostol Iacov, luand amandoi cununa muceniciei in anul 45, potrivit crestinortodox.ro.

Troparul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 3

Apostol al lui Hristos prea ales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul Sfântului Apostol Iacob

Glasul 2

Cele de sus căutând...

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea şi ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai şi învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Faţă a Domnului.

Tot pe 30 aprilie, facem pomenirea:
- Sfântului Ignatie Briancianinov;
- Sfântului Clement;
- Sfântului Mucenic Maxim;
- Sfântului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei;
- Sfântului Donat, episcopul Evriei;
- Sfînta Muceniță Arghira;

Sfântul Proroc Ieremia

Sfântul Proroc Ieremia, alături de Isaia, Ezechiel și Daniel, face parte dintre marii profeți ai Vechiului Testament. Sfântul Proroc Ieremia este cinstit pe 1 mai. A trăit în jurul anului 600 i.d.Hr., când evreii au fost luați în robia babilonică sau persană de către împăratul Nabucodonosor. Numele său inseamna „Iahve înalta", era preot, iar profeția sa a fost trecută în scris de Sfântul Proroc Baruh. A fost supranumit profet al lacrimilor sau al plângerilor, deoarece a plâns pentru poporul iudeu care se depărtase de Dumnezeu și slujea idolilor și care a atras astfel pedeapsa divină.

Sfântul Proroc Ieremia a trăit sub patru regi din țara lui Iuda: Iosia, Ioachim, Iehonia și Sedechia. El a început să prorocească de la vârsta de cincisprezece ani, în timpul împăratului Iosia, predicând pocăința către rege și către nobilii săi, către prorocii cei mincinoși și către preoții templului. În timpul regelui Ioachim, Ieremia a prorocit ca înmormântarea acestuia va fi ca îngroparea unui măgar, adică, ca dupa ce va muri trupul lui va fi aruncat în afara zidurilor Ierusalimului, apoi târat pe pământ, fără cinstea unei ingropari omenesși. Cuvântul prorocesc s-a împlinit întocmai. Despre regele Iehonia, fiul lui Ioachim, regele din Iuda, Ieremia a prorocit că va fi luat rob în Babilon impreună cu toată casa lui și că va muri acolo. Toate acestea s-au împlinit la scurt timp după ce prorocul și-a rostit cuvântul.

În timpul regelui Sedechia, Ieremia a profetit că babilonienii vor cuceri cetatea în anul al unsprezecelea al împăratului Sedechia, adică anul 586 i.Hr. Ieremia a fost totodată profetul decăderii împărăției Iuda. Babilonienii au capturat la scurt timp după aceea Ierusalimul, l-au ucis pe regele Sedechia, au jefuit și au trecut cetatea prin ascuțisul sabiei, și au tăiat capetele unei mari mulțimi de iudei. Ieremia a profețit și anii adevărați ai robiei, 70 de ani, spre deosebire de falșii profeți care vorbeau de o robie de scurtă durată.

Ieremia a ajuns apoi în Egipt unde a trăit vreme de patru ani. Egiptenilor Ieremia le-a prorocit căderea idolilor lor și sosirea Fecioarei împreună cu Pruncul în Egipt. Sfântul Proroc Ieremia a fost omorât cu pietre de către iudei. În Proloage este amintită tradiția potrivit căreia împăratul Alexandru cel Mare, a dat porunca mutării moaștelor Prorocului Ieremia și a îngropării lor la Alexandria.

Tot pe 1 mai, facem pomenirea:
- Sfântului Mucenic Vata Persul;
- Sfântului Mucenic Filozoful;
- Sfintei Cuvioase Isidora;
- Sfântului Mucenic Sava;
- Sfințililor Cuviosi Mucenici Eftimie, Ignatie și Acachie;

Comenteaza