Calendar Ortodox 29 aprilie. Creștinii sărbătoresc IZVORUL TĂMĂDUIRII și pe Sfinții Nouă Mucenici din Cizic

Calendar Ortodox 29 aprilie. Creștinii sărbătoresc IZVORUL TĂMĂDUIRII și pe Sfinții Nouă Mucenici din Cizic
| Foto: crestinortodox.ro

Pe 29 aprilie e mare sărbătoare. IZVORUL TĂMĂDUIRII este cinstit de credicioși. De asemenea, sunt prăzuiți și cei nouă Mucenici Sfinți din Cizic.

În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa. Pentru a multumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserica unde s-au săvârșit apoi multe minuni. Această Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul, potrivit crestinorodox.

Sărbatoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V - VI.

În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, după oficierea Sfintei Liturghii, se săvărșește slujba de sfințire a apei, dupa o rânduială adecvată Săptămânii Luminate. Menționăm că există mai multe modalități de a reda în icoana praznicul „Izvorul Tămăduirii". Însă, cea mai întâlnită icoană este aceea care o prezintă pe Maica Domnului cu mâinile ridicate în rugăciune sau Oranta, având în față un potir în care stă Mântuitorul Hristos copil - Emanuel - binecuvântând cu mâna dreaptă.

Sfinții Nouă Mucenici din Cizic

Sfinții Nouă Mucenici din Cizic au luat cununa muceniciei în secolul al treilea, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor. Numele Sfinților Nouă Mucenici sunt: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon. Aceștia, deși aveau origini diferite, s-au întâlnit în cetatea Cizic, unde au propovăduit credința creștină.

Fiind prinși de către autorităti au refuzat să se lepede de credința în Hristos. Sfinții Nouă Mucenici din Cizic au fost apoi supusi la numeroase chinuri, și, într-un final, omorâți prin tăierea capului.

Pe locul în care acești mucenici au primit martiriul, a fost ridicată o biserica, în vremea domniei împăratului Constantin cel Mare, în care au fost asezate sfintele lor moaște. Tradiția a consemnat numeroase minuni petrecute la racla cu moaștele acestor sfinți.

Tot pe 29 aprilie, facem pomenirea:

- Sfântului Nectarie de la Optina - socotit drept „ultimul stareș de la Optina".

- Sfântului Memnon Mărturisitorul;

- Sfântului Avxivie;

- Sfântului Vasile de Ostrog - unul dintrei cei mai iubiți sfinți ai sârbilor.

Comenteaza