Calendar ortodox 28 noiembrie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii!

Calendar ortodox 28 noiembrie 2022. Este sărbătoare pentru toți creștinii!

În calendarul creștin-ortodox, în data de 28 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici: Ștefan cel Nou și Irinarh. 

Sfântul Mucenic Ștefan cel Nou s-a născut în Constantinopol, pe la începutul secolului al VIII-lea. Acest sfânt a fost atras încă de la o vârstă fragedă de viața monahală și s-a călugărit la vârsta de 16 ani și, pentru viața sa curată, a fost ales stareț al Mănăstirii Sfântului Auxentie, în apropierea Calcedonului, conform basilica.ro. 

În acea vreme, împăratul Constantin Copronim (741-775) a declanșat o persecuție împotriva creștinilor care cinsteau icoanele și a monahilor. Așadar, printre cei întemnițați la Pretorion s-a numărat și Cuviosul Ștefan. Alături de Cuvioșii Petru și Andrei, Sfântul Cuvios Ștefan a organizat închisoarea ca o adevărată mănăstire.

Sfântul Mucenic Irinarh era din Sevastia (Capadocia – Asia Mică) și era călău. Într-o zi acesta trebuia să omoare șapte femei creștine din porunca lui Maxim, conducătorul Sevastiei, a văzut curajul cu care acestea îl mărturiseau pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Potrivit tradiției creștine, în acel moment, Sfântul Mucenic Irinarh a mărturisit și el că este creștin. În urma acestei mărturisiri a fost supus supliciilor și în cele din urmă a suferit moarte martirică împreună cu preotul Acachie, cel care îl botezase în timpul chinurilor, potrivit kanald.ro.

 

 

Comenteaza