Calendar ortodox 2019 | 17 ianuarie, Sf. Antonie cel Mare

Calendar ortodox 2019 | 17 ianuarie, Sf. Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 17 ianuarie.

Cuviosul Antonie cel Mare era de neam egiptean și învăța despre credința creștină pe care o îmbrățișează cu drag de la părinții și bunicii săi.

Antonie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian, cunoscută că fiind o perioadă în care persecuțiile creștine erau la apogeu. Totuși, Antonie trăiește o viață lungă prinzându-l și pe bunul credincios împărat Constantin și fii săi.

Duce o viață pustnicească exemplară, ajungând să îi întreacă pe toți. Drept recunoștință, pildă tuturor pustnicilor a fost făcută după el. De asemenea, creștinii îl cunosc și cinstesc și pentru faptul că a fost primul îndrumător și dascăl al vieții obștești, fiind singurul care a atins hotarul cel mai desăvârșit al pustniciei, așa cum este arătat și în istoria vieții sale.

De-a lungul vieții sale a făcut extrem de multe fapte bune, ajutând pe cei nevoiași. De asemenea, învățăturile pe care Antonie le-a lăsat sunt o nestemată pentru literatură bisericească.

Datorită faptului că s-a aflat în trup muritor, preferă să se depărteze de toate cele trupești, văzând sufletele care la moarte părăseau trupurile și erau îndrumate de demoni. Această este o însușire specifică ființelor fără trup și cu adevărat duhovnicești.

Sf. Antonie cel Mare, sărbătoare 17 ianuarie 2019. După o viață lungă de circa o sută și cinci ani bunul Dumnezeu îl ia alături de el în Ceruri unde se bucură de viață veșnică. Toate întâmplările din viață lui Antonie cel Mare este scrisă de Atanasie cel Mare, episcopul Alexandriei.

Comenteaza