Calendar ortodox 11 septembrie 2023. Cine își serbează onomastica în această zi

Calendar ortodox 11 septembrie 2023. Cine își serbează onomastica în această zi

Pe 11 septembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria.

La mulți ani tuturor românilor care poartă numele Sf Teodora si derivate ale acestuia: Teodor, Toader, Tudor, Tudorița. 

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

Pe când era căsătorită, Teodora și-a înșelat soțul. La scurt timp, a realizat greșeala pe care a făcut-o și a decis să intre în mânăstire, potrivit crestinortodox.ro. A ales, însă, o mănăstire de bărbaţi. Tânăra şi-a tăiat părul, a îmbrăcat haine bărbătești şi a intrat la mănăstirea Octodecatos, luându-și numele de Teodor.

A uimit obștea de monahi cu nevoințele, cu postul și lacrimile de pocăință. Dar un mare necaz s-a abătut asupra ei. O tânără de o moralitate îndoielnică l-a acuzat pe nedrept pe „Teodor” că a lăsat-o însărcinată. Monahul nu a încercat să se dezvinovăţească, ci a ales să părăsească lăcaşul de cult. Sfânta a petrecut șapte ani într-o pădure pustie, crescând copilul acelei femei.

În tot acest timp, a biruit prin rugăciune toate ispitele. După șapte ani, starețul mănăstirii l-a primit înapoi în mănăstire pe monahul „Teodor”. După doi ani el a decedat și abia atunci toți frații au văzut că el era de fapt femeie.

Un înger al Domnului i-a descoperit atunci egumenului taina despre Sfânta Teodora. Soțul Sfintei, după înmormântarea acesteia, a ales să viețuiască în chilia soției lui până la moarte, potrivit rtv.ro.

Comenteaza