Calendar Ortodox - 10 mai. Sfântul Simon Zilotul, mirele prezent la prima minune a lui Iisus, este prăzuit de creștini

Calendar Ortodox - 10 mai. Sfântul Simon Zilotul, mirele prezent la prima minune a lui Iisus, este prăzuit de creștini
| Foto: doxologia.ro

Pe 10 mai, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Apostol Simon Zilotul, mirele de la nunta din Cana Galileii, unde Hristos a transformat apa în vin printr-o minune Dumnezeiască.

Sfântul Apostol Simon Zilotul nu este altul dâcat mirele de la Cana Galileii. Este cinstit pe 10 mai. La nunta acestuia, Iisus a făcut prima minune - prefacerea apei în vin. I s-a dat numele de „Canaanitul" și de "Zilotul" spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon „fratele Domnului", urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.

Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc. Sfântul Simon Zilotul era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos și Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovădui și el, alături de Apostoli, Evanghelia în toata lumea. El a propovăduit în Mauritania, Africa și Britania, unde și-a dat și sufletul său, fiind răstignit și îngropat.

Moaștele Sfântului Simon Zilotul

În București, la Biserica Podeanu aflată pe strada Dornei (în apropierea Pieței Chibrit) se află o părticică din sfintele sale moaște. Moaștele Sfântului Simon Zilotul sunt acoperite de un baldachin construit după modelul celui aflat la Roma, într-una din catacombele unde se afla moaștele Sfinților Chiril și Metodiu.

Cele mai multe persoane vin aici să ceară ajutorul în căsătorie. Sfântul Simon Zilotul este grabnic ajutător celor care vin cu această rugăminte.

Despre felul minunat în care moaștele Sfântului Simon Zilotul au ajuns la biserica Podeanu, părintele paroh Vasile Ailioaei ne-a mărturisit: „Moaștelor Sfântului Simon Zilotul au fost aduse aici din 1971, atunci când episcopul Valerian (n.r. Prea Sfințitul Valerian Zaharia - episcop al Oradiei) a venit și s-a sălășluit într-una din casele parohiale ale acestei parohii. Preașfințitul Valerian ajunge în București pentru că s-a opus autorităților comuniste care doreau închiderea mănăstirilor în urma decretului 410. Din 1971 și până în 1996 a fost cu adevarat o taină. Episcopul Valerian era cel care păstra moaștele Sf. Apostol Simon Zilotul, se închina lor și nu lăsa pe nimeni să intre în acea cameră, decât numai pe cei apropiați. Înainte de a-și da sfârșitul în mâinile lui Dumnezeu a lăsat ca aceasta taină să fie cunoscută."

Rugăciune către Apostolul Simon Zilotul

Sfinte, slăvite și întrutotlăudate Apostole al lui Hristos Simone, cela ce te-ai învrednicit a-L primi în casa Ta din Cana Galileii pe Domnul nostru Iisus Hristos și pe Preacurata Lui Maică, Stăpâna noastră de Dumnezeu Născătoarea, și a fi însuți văzător al preaslăvitei minuni a Domnului! Cu credință și cu dragoste ne rugăm ție: cere de la Hristos Domnul să prefacă sufletele noastre iubitoare de păcat în vase vrednice ale harului; păzește-ne și ocrotește-ne cu rugăciunile tale de ispitele diavolești și de căderile în păcat, și mijloceste ca să primim de Sus ajutor în vremea trândăvirii, ca să nu ne poticnim de piatra smintelii, ci să umblăm fără abatere pe calea cea mântuitoare a poruncilor lui Hristos, până ce vom ajunge la fericitele locașuri ale Raiului, unde tu acum sălășluiesti și te veselești. Așa, Apostole al Mântuitorului, nu ne rușina pe noi, cei ce nădăjduim cu tărie la tine, ci fii nouă ajutator și acoperitor toată viața noastră, și ne ajută a săvârși viața aceasta vremelnică întru buna credință și cu plăcere de Dumnezeu, a dobândi sfârșit creștinesc și pașnic, a ne învrednici de răspuns bun la Înfricoșata Judecată a lui Hristos, ca scăpând de vămile văzduhului și de tirania cumplitului stăpânitor al acestei lumi, să mostenim cereasca împărătie și să preaslavim numele cel de mare cuviință al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

Tot pe 10 mai, facem pomenirea:
Sfinților Mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprian;
Sfântului Isihie Marturisitorul;
Sfântului Cuvios Lavrentie.

Comenteaza