Update Reamenajarea străzilor din centrul Clujului intră în prelungiri. Boc: "Proiectul va fi funcțional până la finalul anului"

Reamenajarea străzilor din centrul Clujului intră în prelungiri. Boc: "Proiectul va fi funcțional până la finalul anului"

Perioada de modernizare a străzilor din centrul Clujului - Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac - va fi extinsă până în aprilie 2024. Decizia a fost luată de Consiliul local în ședința de luni, 4 decembrie 2023. 

"Stadiul proiectului este de 98%, iar până la 31 decembrie 2023 proiectul va fi funcțional pe toate străzile. Ne permitem extinderea acestuia, pentru a mai face mici lucrări pe Maniu la intrările la case, pe Bolyai la casa aflată în consilidare, la soclul grupului statuar "Școala Aredeleană" care trebuie să sosească până de Crăciun, pentru că vine din Ucraina, și care nu va fi gata în forma finală în decembrie, repunerea bustului lui Racoviță, 3 copaci de pe Universității sunt eliminați, conform avizelor Comsiei de Urbanism, doi de lângă Continental și unul din fața bisericii piariste. Dacă rămân lucruri de făcut, vor fi insignificative din punct de vedere al valorii proiectului. Am luat această decizie ca măsură de siguranță ca să putem face partea de recepție în liniște", a declarat edilul Emil Boc, în deschiderea ședinței de Consiliu local. 

Potrivit proiectului supus votului în Consiliul Local, încheierea perioadei contractuale presupune ca lucrările ce rămân de executat să fie susținute din fonduri publice de la bugetul local. „Se aprobă asumarea implementării activităților proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente”  din fonduri proprii după data de 31.12 2023, dar nu mai târziu de 30.04 2024, în scopul realizării integrale a acestora (…)”, se arată în documentația citată. 

La mijlocul lunii octombrie 2023, Consiliul Local a aprobat majorarea costurilor lucrărilor de modernizare la 14,1 milioane lei, TVA inclus (circa 2,8 milioane de euro). Investiția inițială a fost de 41.2 milioane lei (cu TVA), acum este de 55.3 milioane euro.

Amintim că, contractului de asistență tehnică cu firma Mossfern a fost reziliat din cauză că proiectantul nu a dorit să repună pe soclu grupul statuar "Șocala Ardeleană". Municipalitatea a desemnat o nouă firmă care să se ocupe de această parte de proiect.

Investiție de 55.3 milioane euro

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă. De asemenea, Statuia Sfintei Maria Protectoarea a revenit în centrul Clujului, la intersecţia străzilor Universităţii şi Mihail Kogălniceanu. 

Contractul a fost semnat în luna mai 2021 cu SC ASTOR COM SRL SI SC DEC ONSTRUCT PROJECT CONSULT SRL. 

Proiectul de modernizare a început în ianuarie 2022 și avea termen limită luna iunie 2023. Banii provin din fonduri europene.

Comenteaza