Foto Advertorial Zone verzi pe 5,2 hectare, redate comunității prin proiectul de reconversie urbană de la Carbochim

Zone verzi pe 5,2 hectare, redate comunității prin proiectul de reconversie urbană de la Carbochim
Zone verzi pe 5,2 hectare, redate comunității prin proiectul de reconversie urbană de la Carbochim
Zone verzi pe 5,2 hectare, redate comunității prin proiectul de reconversie urbană de la Carbochim
Zone verzi pe 5,2 hectare, redate comunității prin proiectul de reconversie urbană de la Carbochim
Zone verzi pe 5,2 hectare, redate comunității prin proiectul de reconversie urbană de la Carbochim

Peisajul industrial dezolant de care au parte clujenii în zona Carbochim se va transforma spectaculos, într-un spaţiu deschis, verde şi activ, odată cu proiectul propus de compania Iulius. Investiţia, estimată la peste jumătate de miliard de euro, aflată în dezbatere publică, va include zone verzi amenajate de peste 5,2 hectare. Parcul încadrat în limitele proiectului, de 4,2 hectare, reprezintă mai bine de o treime din suprafața alocată întregului proiect de reconversie urbană. Investiţia de la Carbochim va avea funcţiuni variate, de la mall, rezidenţial, birouri, până la spaţii culturale, zone de recreere şi parc, şi va deschide către clujeni o zonă inaccesibilă publicului, acum în stare de degradare.

Conform documentației pentru Plan Urbanistic Zonal (PUZ), proiectul de la Carbochim presupune amenajarea a 52.243 mp de zone verzi. În fostul sit industrial, spațiul verde va ocupa 42.163 mp (30% din suprafața întregului proiect). Cea mai mare parte va fi pe sol natural (29.399 mp), iar restul peste parcaj (12.764 mp). În cazul amenajării malului drept al Someșului, propunerea prevede spații verzi de 10.080 mp. La suprafața de la sol (cei 5,2 ha) se adaugă grădinile suspendate (16.500 mp) și zona verde extinsă pe fațadă (10.200 mp).

„Întregul proiect va fi verde. Inclusiv mall-ul este prevăzut cu acoperiș înierbat, cu zone interactive și grădini suspendate, dar și cu fațade pe care se extinde vegetația”, a declarat arhitectul Arijan Dingsté, de la UNStudio, birou internațional de arhitectură contractat de Iulius, în cadrul prezentării proiectului.

Lucrări complexe vor fi și în cazul amenajărilor peisagistice peste parcaj. „Lucrările presupun păstrarea unui strat de sol de până la 1,8 metri, astfel încât să se permită plantarea copacilor de mari dimensiuni și dezvoltarea lor în condiții normale”, au mai spus proiectanții. În acest sens, a fost oferit exemplul parcului Palas, investiţia Iulius de la Iași, care este realizat peste parcarea subterană, parc ce a devenit, între timp, una dintre principalele atracții ale zonei centrale ieșene.

Conectivitate cu parcurile recent inaugurate de Primărie

Două spații verzi din zona Carbochim au fost recent inagurate de Primărie: Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, cu o suprafață totală de 8,4 ha. Viitorul parc de la Carbochim va asigura continuitatea acestor zone verzi și va suplimenta facilitățile publice existente. În context, amintim că proiectul de reconversie urbană prevede construirea unui nou pod rutier peste Someș (4 benzi, trotuare și piste velo) și a două poduri pietonale. Aceste infrastructuri vor asigura conectarea noului parc de zonele verzi de pe malul stâng.

„Parcurile și zonele de agrement sunt, într-adevăr, o parte importantă a acestei strategii, deoarece oferă un plus de verdeață orașului și se conectează la parcurile de peste podurile fluviale, creând astfel o rețea integrală de agrement care leagă, de asemenea, centura verde și râul. La rândul său, acest lucru sprijină zonarea ecologică”, a declarat arhitectul UNStudio.

Potrivit managerului de proiect, Sorin Guttman, parcul este principala „ancoră” a proiectului de la Carbochim: „Premisa de la care pornim este că proiectul trebuie integrat în oraș, asimilat ca parte a acestuia”. Despre facilitățile de conectare cu celelalte zone verzi, acesta a subliniat că sunt investiții de utilitate pe care grupul Iulius și le asumă astfel încât să fie în concordanță cu strategia administrației locale privind mobilitatea urbană. „Ne dorim ca proiectul să fie ușor accesibil și deschis clujenilor, indiferent de mijlocul de transport folosit de aceștia”.

Cum au fost alese speciile de arbori

Peisagiștii Iulius au ales mixul de specii astfel încât zonele verzi să fie atractive în orice sezon. De exemplu, la Iași, piesa de rezistență este constituită de aleea de Ginkgo Biloba, alături de magnoliile presărate în tot parcul și pergolele de glicină, dar și aleile de trandafiri și copacii Lichidambar care își schimbă culoarea în funcție de anotimp.

Pentru proiectul de reconversie a fostei platforme Carbochim au prins deja rădăcini în Cluj-Napoca peste 600 de arbori de mari dimensiuni. Vorbim despre platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, liriodendron și metasequoia, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste care ajung și la 60 de ani. Acum sunt găzduiți într-o pepinieră amenajată în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Alte peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni vor colora noile zone verzi, dar și 126 de copaci din incinta fabricii, care sunt relocați, așa cum arată un comunicat transmis recent.

La fel ca în Iulius Parc din Cluj, unde te poţi relaxa nestingherit pe iarbă, gazonul special va fi, şi în noul proiect, un element de atracţie. „Gazonul din parcurile Iulius nu se realizează prin utilizarea unei singure varietăți de semințe, ci mai degrabă cu un amestec de esențe care au sarcina de a acoperi uniform solul pe măsură ce cresc. Acest amestec este deosebit de potrivit pentru călcare și rezistență la atacurile fungice frecvente în perioadele de umiditate maximă. Este de culoare verde intens și, evident, frumos de privit, invitând să fie pășit”, a declarat Ennio Fasolli, consultant peisagist.

Până în prezent, Iulius a amenajat 13 hectare de grădini urbane, care cuprind peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții inițiale ce depășesc 18 milioane de euro. În cazul parcului de la Carbochim, amenajările peisagistice înseamnă o investiție de circa 10 milioane euro.

 

Comenteaza