Toți ochii pe tipuri de ochi

Toți ochii pe tipuri de ochi

Cu toții știm că există mai multe varietăți de ochi. Ceea ce vedem când privim în oglindă, nu e universal valabil.

De la formă, la culoare și mărime, cea mai mare contribuție o are genetica.

Culoarea ochilor poate părea să se schimbe oarecum din cauza dilatației pupilei și a contrastului dintre aceasta și culoarea pielii. Unii oameni cred chiar că aceasta se poate schimba în funcție de starea de spirit, dar pentru alții, acesta este doar un mit.

Prin anumite studii s-a găsit o legătură între culoarea ochilor și anumite trăsături de personalitate sau chiar toleranța la durere. Ochii verzi sunt cei mai rari, pe când ochii căprui sunt cei mai des întâlniți. Cei albaștri nu sunt nicicum pe ultimul loc, iar ochii gri sau cei de culoarea alunei au cu siguranță ceva special.

Ochii albaștri au mai puțină melanină în comparație cu acei căprui, dar ambele culori sunt relativ comune în întreaga lume. De fapt, toți cei cu ochi albaștri au un strămoș comun. Persoanele cu ochi albaștri tind să aibă o sensibilitate mai mare la lumină. Vederea nocturnă este adesea mai bună în rândul lor, dar aceste persoane sunt și mai susceptibile în a avea ochii roșii în fotografii. Când vine vorba de film, aceștia sunt la mare căutare. Mulți actori cu ochi albaștri, atât de sex masculin, cât și de sex feminin sunt aleși pentru anumite roluri tocmai pentru că privirea le strălucește și captează mai bine lumina de pe cameră. Doar gândindu-ne la un film precum The Sting, cum ar fi fără privirea de un albastru profund al lui Paul Newman, deja își pierde din cromatica interesantă.

Se spune că o mare concentrație de oameni cu ochi verzi se găsește în Irlanda, Scoția și Europa de Nord. Și, totodată, e vehiculat faptul că ochii irlandezi zâmbesc mereu pentru că trăiesc într-o țară atât de luxuriantă și frumoasă, unde câmpurile și copacii sunt verzi, iar soarele tinde să strălucească puternic și să accentueze și mai mult acea frumusețe naturală. Apoi, bineînțeles, mai este și stepul, dansat adesea de irlandeze simpatice. Formele de divertisment vizual evidențiază aceste aspecte încă din 1944, când un film numit Irish Eyes Are Smiling a apărut în Statele Unite, relatând viața lui Ernest R. Ball, un talentat compozitor al multor cântece populare irlandeze, inclusiv cel cu nume omonim. Privirile irlandeze atrag atenția și atunci când se pot câștiga premii prin alinierea a tot felul de simboluri, inclusiv trifoi cu patru foi, pălării de spiriduș și inele de aur în formă de inimă, într-o activitate online precum un slot, cu puncte de colectat și rotiri gratuite.

Estonienii sunt cunoscuți pentru înfățișarea lor, cu păr blond, ochi albaștri, procentul de oameni cu ochi albaștri fiind estimat la aproape 90%, deși unele studii au concluzionat că mulți dintre aceștia ar putea fi mai mult spre albastru-gri, ceea ce înseamnă că au în compoziție și mai puțină melanină decât apropiații lor, pur-albastru. Și în Țara Soarelui de la Miezul Nopții, aproximativ 89% dintre finlandezi au ochi albaștri. Cunoscuți și pentru pielea lor deschisă și părul blond, dragostea pentru saună și înclinația pentru cafea, finlandezii au un aspect nordic distinct, pe care oamenii de știință îl studiază de ani de zile.

Griul conține puțină melanină sau chiar deloc. Există depozite în exces de colagen în stroma ochiului, care blochează în esență nuanțele albastre. În întreaga lume, doar aproximativ 3% dintre oameni au ochi cenușii. În funcție de factori precum iluminarea și îmbrăcămintea, ochii gri pot părea să își schimbe culoarea în verde.

Dacă te uiți vreodată profund într-o pereche de ochi cenușii, preconcepțiile tale cu privire la această culoare s-ar putea dovedi rapid greșite. Vei observa la un moment dat că griul este o culoare care are profunzime și căldură. Dacă ai niște prieteni cu ochi cenușii, cu siguranță îi vrei în echipa ta la următoarea ta seară de joc. Se spune că oamenii cu ochi cenușii au un avantaj distinct când vine vorba de competiții. Ei sunt mai competitivi, fiind astfel colegi de echipă de prim rang.

Cea mai comună culoare a ochilor din lume este maro. Cu toate acestea, nuanțele variază foarte mult în funcție de regiunea din care provine cineva. Oamenii cu ochi căprui din Europa tind să aibă nuanțe mai deschise, în timp ce acei născuți în Asia și Africa, tind să aibă nuanțe mai închise. Aproximativ 41% dintre oamenii din SUA au ochi căprui. Aceștia conțin un nivel ridicat de melanină. Cu cât este mai multă melanină, cu atât culoarea este mai profundă. A avea ochi căprui poate însemna și că ești mai puțin susceptibil la problemele de auz legate de zgomotul din mediu.

Pe lângă aceste culori de bază, pot apărea și deviații, combinații, nuanțe la care nu ne-am fi gândit niciodată, precum violetul uimitor al lui Elizabeth Taylor. Oricare ar fi culoarea noastră, important este să o apreciem, să ne apreciem privirea și să nu apelăm nici măcar la cea mai simplă metodă de a o schimba.

Etichete
Comenteaza