Foto P Hub socio-cultural, epicentru al distracției și activităților interactive, în viitorul proiect mixed-use de pe fosta platformă Carbochim

Hub socio-cultural, epicentru al distracției și activităților interactive, în viitorul proiect mixed-use de pe fosta platformă Carbochim
Hub socio-cultural, epicentru al distracției și activităților interactive, în viitorul proiect mixed-use de pe fosta platformă Carbochim
Hub socio-cultural, epicentru al distracției și activităților interactive, în viitorul proiect mixed-use de pe fosta platformă Carbochim
Hub socio-cultural, epicentru al distracției și activităților interactive, în viitorul proiect mixed-use de pe fosta platformă Carbochim

Un nou concept cultural și de divertisment își face loc în inima orașului Cluj-Napoca, în cadrul unui amplu proiect de reconversie urbană. O sală de spectacole și spații pentru evenimente în aer liber vor face parte din transformarea fostei platforme industriale Carbochim într-un loc vibrant, care promite să aducă un val de energie și inovație în peisajul cultural al orașului. Sala de spectacole va fi administrată de reprezentanți ai mediului cultural local și va aduce programe atât pentru copii, cât și pentru publicul larg. De altfel, este o premieră ca un astfel de spațiu să fie integrat într-un proiect de real estate. Parte dintr-o investiție de peste 500 de milioane de euro, aceste spații nu doar că vor îmbogăți oferta culturală a orașului, dar vor crea și oportunități noi de conectare pentru toți membrii comunității locale.

Transformarea platformei Carbochim a presupus ca prim pas relocarea fabricii și retehnologizarea ei, procese pe care compania IULIUS le-a derulat fără perturbarea activității. Pe terenul degrevat de funcțiunile industriale, aproximativ 14 hectare, IULIUS propune un proiect de regenerare urbană care va integra o importantă suprafață de retail, un spațiu independent dedicat artelor performative, administrat de mediul cultural local, și un parc urban impresionant, care înglobează suprafețe verzi amenajate de aproximativ 5 hectare, incluzând o grădină japoneză, amenajată cu flori, arbori și arbuști specifici, care vor încânta vizitatorii în orice anotimp.

Abordarea propusă de IULIUS este inedită, pentru că proiectul menține singurele elemente industriale identificate ca fiind cu valoare de patrimoniu existente pe fosta platformă, care vor fi restaurate și reconvertite în spații culturale și de coworking.

Una dintre acestea este hala cu arcade, care va deveni centru de arte performative, a cărui activitate va fi gestionată de mediul cultural local. Acest spațiu va găzdui, printre altele, festivaluri și concerte, târguri de design și tematice, expoziții de arte vizuale, programe de educație culturală, artistică și științe exacte. De asemenea, clădirea de cărămidă roșie, un reper local, va fi menținută în proiect și va avea destinație administrativă.

Clujenii vor avea ocazia să se bucure și de o sală de spectacole nouă, care va fi administrată tot de mediul cultural local și va găzdui programe pentru copii și publicul larg puse în scenă de companii de teatru independente și de stat din Cluj-Napoca, iar spațiile pentru evenimente în aer liber vor adăuga farmec timpului petrecut în cadrul natural.

Experiențe interactive pentru toate vârstele

Noul proiect este family-friendly, toate componentele sale fiind gândite în acest sens, de la parcul unde copiii se vor putea juca și unde vor fi amenajate spații pentru activități specifice, cum sunt atelierele de creație, de exemplu, până la soluții indoor, cum este noul concept de entertainment în premieră în regiune, de mare amploare, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Un alt centru de distracție va fi amenajat pentru copiii de vârstă preșcolară și școală primară, cu activități care dezvoltă creativitatea, gândirea logică, atenția, dexteritatea și aptitudinile de socializare.

Toate acestea sunt gândite să corespundă așteptărilor clujenilor, care își doresc soluții de calitate pentru petrecerea timpului liber, focusate pe copii, tineri și familie. Parc și piste de biciclete, care încurajează mișcarea în aer liber Proiectul se diferențiază prin parcul generos, care va include amenajarea unor zonede promenadă, spații de relaxare și facilități sportive, dar rezonează și cu masterplanul municipalității de amenajare a culoarului verde - albastru al orașului.
Asta pentru că își propune să deschidă fosta incintă industrială către public, oferindu-i acces la Someș. Dezvoltatorii ar putea amenaja și malul aferent râului, în conformitate cu decizia administrației locale. De asemenea, malul, în prezentinaccesibil, va fi o destinație nu doar pentru pietoni, ci și pentru bicicliști, pentru că sunt prevăzute piste de ciclism în cadrul proiectului, pe linia Someșului, dar și pe străzile perimetrale care vor fi modernizate și pe podul rutier și pasarelele pietonale create prin intermediul demersului.

De altfel, parcul va fi o atracție în sine, pentru că va fi amenajat cu 700 de arbori maturi și peste 100.000 de plante decorative, dar și pentru că va găzdui evenimente foarte variate, așa cum știm că se întâmplă și în Iulius Parc, spațiu amenajat de aceeași companie.

Proiectul de regenerare urbană propus de IULIUS aduce la Cluj-Napoca o abordare specială în materie de arhitectură și urbanism, având în vedere că semnatarii conceptului sunt olandezii de la UNStudio, un nume recunoscut în topurile arhitecturii mondiale.

Comenteaza