Cultura jocurilor de noroc în România (18+)

Cultura jocurilor de noroc în România (18+)

Tot ce trebuie să știi despre cultura jocurilor de noroc în România, ce impact au acestea asupra societății românești și multe alte informații interesante.

Jocurile de noroc de la daci și romani și până la cazinourile digitale din România modernă

Cultura românilor în materie de jocuri de noroc își are originea în vremurile străvechi ale dacilor și romanilor. Pe tărâmurile vechii Dacii erau preferate jocurile de zaruri (jucate cu două sau trei zaruri), în care cel mai mare punctaj era reprezentat de serio (numărul șase pe toate cele 3 zaruri) și aruncatul monedei (trebuia să se ghicească partea pe care va cădea moneda).

Arșicele erau corespondentul jocului de zaruri (se juca cu patru arșice), numai că acestea aveau doar patru fete. De asemenea, printre jocurile populare se numărau duodecima scripta și jocul de-a războiul cu piese speciale (milites). Ulterior, de-a lungul timpului, jocurile de noroc au luat diferite forme, fiind adaptate regiunii noastre, printre acestea remarcându-se “alba neagra”, de exemplu.

Construirea cazinourilor de la Vatra Dornei, Arad, Sinaia și Constanța a adus România la nivelul european în materie de jocuri de noroc, ca mai apoi, în perioada regimului comunist, acestea să fie considerate ilegale. Începând cu anii ’90, în țara noastră au fost înființate cazinouri în marile orașe, iar din 2009, jocurile de noroc au fost legalizate și reglementate. Astăzi, lista cazinourilor include atât platformele online cu jocuri de noroc, precum cele evaluate de Bogdancazino.ro, cât și locații fizice.

Se ridică România la nivelul celorlalte state din Europa în privința culturii legate de jocurile de noroc?

Românii joacă într-un procent de 25% în mod frecvent la cazino sau la casele de pariuri pe sporturi. Media europeană este de 40% jucători axați pe pariurile sportive și 34% pe jocurile care se găsesc în portofoliul cazinourilor.

Un procent de 17% dintre europeni și-a îndreptat atenția către loterie, în timp ce în România, aproximativ 15% dintre cei care activează în zona jocurilor de noroc preferă loteria. De altfel, Loteria Română este singura instituție care nu și-a încetat activitatea de la înființare (1906) până astăzi, nici măcar în timpul comunismului.

La nivel de regiune, în Ardeal sunt cei mai mulți jucători (17%), în timp ce în Muntenia și Dobrogea, procentul acestora este de 16%. Oltenia și Moldova au cele mai mici procente de jucători, 14%, respectiv 12%. București este zona în care se concentrează cel mai ridicat număr de jucători din România – 24%.

În ceea ce privește veniturile generate de această industrie, începând din 2013, atunci când a fost înființat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România, entitatea care se ocupă de această piață în țara noastră, situația s-a îmbunătățit constant. De la încasări de 5.37 miliarde Ron, cazinourile și agențiile de pariuri pe sporturi au anunțat venituri de 9.11 miliarde Ron în 2018.

Raportat la celelalte state membre ale Uniunii Europene, România se situează printre țările fruntașe în privința numărului de jucători la pariuri sportive. Astfel, înaintea noastră se găsesc doar Cipru, Polonia și Slovenia, devansând multe dintre puterile economice din Europa.

Chiar și la jocurile de casino, România se poziționează foarte bine, reușind să se mențină printre cele mai active țări din acest punct de vedere. Cei mai mulți jucători sunt înregistrați în mediul urban (70%), majoritari fiind bărbații (82%), nivelul educației fiind peste medie (71%).

Românii joacă ori ca să câștige, ori ca să se distreze!

Pentru 49% dintre persoanele care participă la jocurile de noroc în România, scopul principal este realizarea de câștiguri. În schimb, 46% dintre români, au ca obiectiv doar să se simtă bine și să se distreze, un procent de 0.6% dintre aceștia depășind limitele jocului responsabil.

De altfel, românii nu pariază mult în comparație cu ceilalți europeni – 40 Euro pe lună, față de câteva sute de Euro în țări precum Marea Britanie. Se poate spune că în România s-a înregistrat o evoluție pozitivă în ceea ce privește jocurile de noroc, numeroși producători și operatori de top la nivel global înființându-și sucursale în țara noastră.

Totodată, românii au înțeles nu doar să joace în mod responsabil, ci și în locații legale (autorizate în acest sens de către ONJN). În plus, nivelul încasărilor la bugetul de stat al României provenite din jocurile de noroc a ajuns la peste 600 de milioane de Euro, în timp ce numărul locurilor de muncă din această industrie a atins valoarea de 45.000.

Așadar, țara noastră s-a înscris cu succes pe o pantă evolutivă ascendentă, fiind din acest punct de vedere pe drumul cel bun la nivel european. Iar semnalele din partea experților indică o consolidare a acestei poziții în anii următori, piața românească a jocurilor de noroc atrăgând în mod continuu atenția operatorilor de top la nivel global.

Etichete
Comenteaza