5 analize de rutină pe care ar trebui să le faci anual  

5 analize de rutină pe care ar trebui să le faci anual  

Efectuarea periodică a analizelor medicale de rutină este esențială pentru menținerea unei sănătăți optime.

Cu ajutorul lor, pot fi identificate din timp multe posibile probleme, ceea ce permite să se intervină la timp pentru rezolvarea acestora și prevenirea unor complicații mai grave. Lista exactă a analizelor de laborator pe care ar trebui să le faci anual poate varia în funcție de sexul și vârsta ta, dar există anumite analize pe care oricine ar trebui să le facă periodic, chiar și în lipsa unor simptome. Despre câteva dintre acestea îți vom vorbi mai jos. 

1. Sumarul de urină 

Analiza de sumar de urină poate oferi informații importante despre o gamă largă de afecțiuni și o imagine de ansamblu a sănătății tale. O analiză completă a urinei presupune evaluarea proprietăților fizice și chimice ale acesteia (volum, culoare, densitate, pH, conținut în proteine, nitriți, bilirubină, etc.) și examinarea microscopică a sedimentului urinar. Cu ajutorul sumarului de urină pot fi depistate infecții urinare, afecțiuni renale, diabetul și multe alte afecțiuni. 

Pentru efectuarea sa este necesară doar o probă de urină, care se poate recolta și acasă. Este recomandată recoltarea primei urine de dimineață, jetul mijlociu, după o igienă locală riguroasă. 

2. Hemoleucograma 

Hemoleucograma este o analiză de sânge completă care oferă o imagine de ansamblu asupra celulelor sanguine și analizează mai mulți parametri importanți: globulele roșii, care sunt implicate în transportul oxigenului, celulele albe, care sunt implicate în procesul de imunitate, hemoglobina, proteina care ajută în transportul oxigenului, trombocitele sau plachetele sangvine, care sunt implicate în coagularea sângelui, indicii eritrocitari, reticulocitele, formula leucocitară și frotiul sanguin. 

Această analiză poate indica anemii, infecții, inflamații, leucemie și multe alte afecțiuni. Pentru hemoleucogramă este necesară recoltarea unei probe de sânge venos. 

3. Glicemia 

Determinarea glicemiei, adică a nivelului de glucoză din sânge, este o altă analiză importantă. Glucoza este principala sursă de energie a organismului. Când valorile sale cresc peste limitele normale vorbim despre hiperglicemie, iar când scad sub valorile normale de hipoglicemie. Hiperglicemia poate fi asociată cu afecțiuni precum diabetul zaharat, hipertiroidismul, pancreatita, bolile endocrine sau afecțiunile renale cronice, în timp ce hipoglicemia poate apărea și ea în contextul a diverse afecțiuni.  

Glucoza serică este o analiză care se efectuează din sânge recoltat prin puncție venoasă, de preferat a jeun, adică pe nemâncate. Dincolo de asta, nu este necesară o pregătire prealabilă specială a pacientului. 

4. Colesterolul 

Colesterolul, în ciuda proastei reputații pe care o are, este, de fapt, o substanță esențială pentru organism. Totuși, atunci când nivelul de colesterol din sânge crește prea mult, acesta poate deveni periculos, contribuind la apariția diverselor boli cardiovasculare. Tocmai de aceea, colesterolul total reprezintă o analiză de sânge pe care ar trebui să o faci periodic. Atât valorile scăzute, cât și cele crescute ale colesterolului total pot indica o multitudine de afecțiuni, inclusiv afecțiuni hepatice severe, infecții, hipertiroidism, afecțiuni biliare, hipotiroidism, obezitate, diabet zaharat sau afecțiuni pancreatice. 

Pentru a efectua această analiză, se recoltează sânge prin puncție venoasă. Recomandarea este ca recoltarea să se facă dimineața, pe nemâncate, după un post de 10 - 12 ore. 

5. Calciul 

Calciul este unul dintre mineralele esențiale pentru funcționarea optimă a corpului uman. El este elementul mineral principal al oaselor și dinților, joacă un rol crucial în funcționarea corectă a mușchilor, transmiterea impulsurilor nervoase și menținerea sănătății inimii. Analizele de laborator care măsoară nivelul de calciu seric total sunt esențiale pentru a evalua sănătatea unei persoane. Dacă aceste analize indică un nivel scăzut de calciu, pot fi suspectate o serie de afecțiuni, cum ar fi insuficiența renală, hipoparatiroidismul, intoxicațiile sau pancreatita. Pe de altă parte, valorile crescute ale calciului pot indica prezența unor boli grave precum cancerul și tumorile, tuberculoza, mielomul multiplu, lepra sau alte afecțiuni. 

Ca și în cazurile de mai sus, pentru analiza calciului este necesară recoltarea unei probe de sânge venos. 

Disclaimer: Informațiile prezentate au caracter informativ și nu pot înlocui consultul medical de specialitate. Discută cu medicul tău despre necesitatea efectuării analizelor de laborator, tipul de analize pe care trebuie să le faci și cât de des!  

Etichete
Comenteaza