Vicepreşedinte ALDE: Klaus Iohannis a încălcat Constituţia; Parlamentul ar trebui să reacţioneze

Vicepreşedinte ALDE: Klaus Iohannis a încălcat Constituţia; Parlamentul ar trebui să reacţioneze
Vicepreşedintele ALDE, deputatul Steluţa Cătăniciu, a precizat, duminică, într-o scrisoare deschisă, că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind prezumţia de nevinovăţie echivalează cu încălcarea Constituţiei, ea opinând că Parlamentul ar trebui să reacţioneze.

Cătăniciu i-a transmis duminică o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care critică o declaraţie a acestuia referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Vicepreşedintele ALDE citează o declaraţie pe care i-o atribuie preşedintelui Iohannis, care ar fi spus că prezumţia de nevinovăţie „funcţionează pentru o persoană care merge în faţa justiţiei, pentru politicieni care merg în faţa poporului, contează integritatea, adică să nu fie suspectaţi de nimic".

Vicepreşedintele ALDE apreciază că această declaraţie este una „extremă şi surprinzătoare" şi „scoate în evidenţă o gândire care se situează în afara democraţiei şi a statului de drept".

„Este o declaraţie extremă, surprinzătoare chiar, care ar trebui să oblige Parlamentul României la o reacţie", a scris Cătăniciu.

Ea l-a acuzat pe Iohannis de faptul că, din „dorinţa de a distruge cu orice preţ coaliţia de guvernare PSD-ALDE", a uitat de îndatorirea de garant al Constituţiei şi de a respecta principiul prezumţiei de nevinovăţie.

„Vă aduc la cunoştinţă un fapt care, în mod cert, nu vă este străin, pentru că l-aţi făcut cu premeditare: declaraţia dumneavoastră echivalează cu încălcarea gravă a Constituţiei României!", a mai scris Cătăniciu.

Vicepreşedintele ALDE îl compară, totodată, pe Iohannnis cu Băsescu, de la care consideră că a moştenit „apetitul pentru lupta împotriva Parlamentului României".

„ Deşi v-aţi obişnuit aidoma lui, să împărţiţi oamenii politici din România în buni şi răi -<<penali>>-, în accepţiunea dumneavoastră, doriţi să daţi uitării faptul că aţi avut calitatea de suspect şi învinuit, adică <<penal>>, aproape în întreaga dumneavoastră activitate politică începând cu dosarul penal nr. 66/P/2001. (...) În calitatea de om cu probleme penale şi de integritate aţi candidat la cea mai înaltă funcţie în stat, iar românii v-au acordat prezumţia de nevinovăţie şi v-au ales preşedintele acestei ţări", a mai scris Cătăniciu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat vineri că refuză să meargă la depunerea de jurământ a noilor miniştri şi va intra în Palatul Cotroceni abia după alegerile prezidenţiale, susţinând că nu mai are încredere că şeful statului nu se implică politic.

"Nu vreau să mă duc la Cotroceni decât după alegerile prezindenţiale pentru că nu mai cred în neimplicarea politică a preşedintelui. Nu e un moft. Dacă vrea să vorbească de PSD să se facă membru. Altfel îl rog să nu mai vorbească despre PSD", a fost mesajul preşedintelui PSD pentru şeful statului Klaus Iohannis.

Cât priveşte relaţia cu Klaus Iohannis şi cum s-a ajuns în această situaţie, Dragnea a precizat: " Am stat cu mâna întinsă până mi-a amorţit. Nu cred că PSD sau eu am făcut instituţional ceva împotriva preşedintelui Iohannis. Eu nu mai vreau să merg în Palatul Cotroceni".

 

Comenteaza