Vicepremierul Dragnea: Dacă nu facem regionalizarea, ţara asta nu are şanse să se modernizeze

Vicepremierul Dragnea: Dacă nu facem regionalizarea, ţara asta nu are şanse să se modernizeze
Vicepremierul Liviu Dragnea susţine că regionalizarea nu este "un moft", precizând că dacă acest proces nu va avea loc, România "nu are şanse să se modernizeze" şi "să se dezvolte echilibrat".

Liviu Dragnea a declarat astăzi într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că regionalizarea nu este "un moft", ci trebuie făcută pentru ca România să se dezvolte echilibrat, iar fiecare cetăţean să aibă acces "la un nivel minim de civilizaţie".

"Nu facem regiunele pentru că avem noi un moft, facem regiunile pentru ca această ţară să se dezvolte echilibrat, să dăm şansa fiecărui cetăţean român să aibă acces la un nivel minim obligatoriu de civilizaţie şi de servicii publice. Sigur că tot timpul cetăţenii din municipiul Constanţa vor avea acces la un nivel de civilizaţie mai mare decât cei din Turnu Măgurele, dar şi cei din Turnu Măgurele trebuie să aibă acces la un nivel minim obligatoriu. Asta înseamnă să diminuăm diferenţele de dezvoltare, niciodată nu o să ajungem egali, nu există aşa ceva în lume, dar diferenţele să fie foarte mici pentru ca toţi să aibă acces la un nivel de civilizaţie corect în această ţară", a spus Dragnea.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a mai afirmat că dacă regionalizarea nu va fi făcută, România "nu are şanse să se modernizeze".

"Regionalizarea nu e un panaceu universal, dar dacă nu o facem, ţara asta nu are şanse să se modernizeze, nu avem şanse să facem din sistemul public un sistem care să nu mai fie agresiv împotriva cetăţeanului, să nu mai obligăm cetăţeanul să ştie fiecare instituţie unde are sediu, ce program are, ce atribuţii are, ce metehne au funcţionarii de acolo, pe ce uşă trebuie să intre ca să nu-l ia la bătaie funcţionarul, ca să nu-i rupă cererea. Vrem să facem alt sistem, să meargă cetăţeanul la primăria din localitate, sistemul să lucreze pentru el şi să-i trimită cererea aprobată, neaprobată, asta înseamnă conceptul de ghişeu unic. Nefăcând descentralizare şi regionalizare în România ghişeul unic nu se poate întâmpla niciodată şi vom rămâne la fel cu acelaşi sistem comunist care nu s-a schimbat de la Revoluţie încoace, cu nişte pălării schimbate adică cu alte denumiri, dar cu aceeaşi atitudine şi un sistem care a devenit din ce în ce mai puternic în interior şi din ce în ce mai stâncos. Se susţin unii pe alţii, mentalitatea funcţionarilor, care spune indiferent că e primar, preşedinte, ministru, ei vin şi pleacă noi rămânem aici, deci important este să ne apărăm cetăţuile", a declarat Liviu Dragnea.

El a precizat că în cazul în care va fi înfiinţată o nouă regiune în care nu există Agenţie de Dezvoltare Regională, atunci Autoritatea de Management ar putea prelua atribuţiile respective până la înfiinţarea ADR.

"Dacă înfiinţăm o regiune nouă, nu ştiu care o fi aia, în care nu există Agenţie de Dezvoltare Regională, atunci Autoritatea de Management nu are un organism intermediar care să preia nişte atribuţii, neexistând acest organism, aceste atribuţii sunt exercitate pentru acea regiune de Autoritatea de Management până când acea instituţie se înfiinţează, se populează cu experţi, Comisia Europeană şi auditul nostru de aici şi ministerul nostru verifică până când ajunge la concluzia că această instituţie este aptă să îndeplinească aceste atribuţii", a mai spus ministrul Dezvoltării Regionale.

Comenteaza