Vești bune! Vizele la intrarea în SUA, la un pas de a deveni istorie

Vești bune! Vizele la intrarea în SUA, la un pas de a deveni istorie

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat introducerea la Curtea de Justiție a UE o acțiune privind eliminarea vizelor la intrarea în SUA pentru toți cetățenii europeni.

Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a discutat în această săptămână chestiunea reciprocității vizelor cu Statele Unite, în condițiile în care cetățenii din patru state membre ale Uniunii Europene - România, Bulgaria, Croația și Cipru - au nevoie de vize pentru a se deplasa în SUA, scrie caleaeuropeana.ro.

Conform sursei citate, într-o rezoluție adoptată în luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația.

Rezoluția, adoptată cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri, îndeamnă Comisia Europeană să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

"Suntem cu un pas mai aproape de ridicarea vizelor pentru românii care călătoresc în SUA. (...) Speranța mea e ca, odată finalizată această procedură - și cu sprijinul Consiliului European - în maximum doi ani SUA să elimine vizele pentru români. În caz contrar, Uniunea Europeană ar trebui să impună vize cetățenilor americani - ceea ce cred că ar reprezenta o situație nedorită atât pentru SUA, cât și pentru UE", a scris europarlamentarul Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

 

Comenteaza