Veste proastă pentru George Simion. Liderul AUR rămâne indezirabil în Rep. Moldova încă 4 ani

Veste proastă pentru George Simion. Liderul AUR rămâne indezirabil în Rep. Moldova încă 4 ani
| Foto: Facebook.com/George Simion

George Simion rămâne „indezirabil definitiv” în Republica Moldova până în 2028. Completul Colegiului civil al Curţii de Apel Chişinău a respins cererea liderului Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), partid înregistrat și în capitala Moldovei.

Președintele AUR a cerut în instanță anularea deciziei din septembrie 2023 prin care i-a fost prelungit cu încă cinci ani statutul de persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, scrie stiripesurse.ro.

În decembrie 2022, parlamentarul a scandalizat opinia publică după ce a cerut Guvernului de la Bucureşti să nu mai finanţeze guvernarea de la Chişinău.

În același an, Simion a încercat să intre în Republica Moldova, pentru a participa la o reuniune parlamentură. Oprit la vamă, deputatul a învinuit autoritățile moldovenești de „dublu limbaj”.

Avocatul care l-a reprezentat în instanță moldovenească pe deputatul român a menționat că Simion este și preşedinte al organizaţiei nonguvemamentale Acţiunea 2012, care pe parcursul ultimilor ani a desfăşurat mai multe activităţi în Republica Moldova.

Indezirabil din 2018

În octombrie 2018 a participat, la Chișinău, la mai multe evenimente, iar după finalizarea acestora urma să revină în România, însă în timp ce se deplasa cu automobilul spre punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa, a fost stopat de către un echipaj de poliţie, care l-au informat că este declarată persoană indezirabilă pe un termen de 5 ani.

La 11 septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație și Azil a constatat, că în continuare există indici că Simion ar prezenta pericol pentru securitatea națională a Republicii Moldova și a emis decizia prin care i-a prelungit cu încă 5 ani statutul de persoană indezirabilă, de la 2 octombrie 2023 până la aceeași dată a anului 2028.

Avocatul a mai meționat în fața instanței că „nu au existat şi nu există probe şi circumstanţe care ar determina organele abilitate să emită astfel de decizie”.

Instanța a conchis că reclamantul nu și-a motivat suficient cererea, exprimându-și doar dezacordul, iar „pentru a fi dispusă suspendarea executării actului administrativ contestat, solicitantul urmează a dovedi temeinicia cerinței, precum şi faptul că această cerință ar avea drept scop prevenirea unui prejudiciu ireparabil ultimului, care depășește interesul public urmărit prin emiterea actului administrativ contestat”.

Comenteaza