Vasile Dîncu: Sondaj IRES - Ce partide ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Vasile Dîncu: Sondaj IRES - Ce partide ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

Cel mai nou sondaj IRES arată că 79% dintre respondenți spun că în România lucrurile merg într-o direcție greșită, iar dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, 35% ar vota cu PSD și 27% cu PNL.

„Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare”, a declarat sociologul clujean, Vasile Dîncu, la Digi24, când a făcut public cel mai nou sondaj IRES. La sondaj au răspuns 1.006 persoane, eroarea este de +/- 3,1% și a fost făcut în perioada 16-19 august.

1. Credeți că în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?
Direcția este bună – 19%
Direcția este greșită – 79%
Nu știu/Nu răspund – 2%

2. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, care este partidul politic pe care l-ați
vota?
PSD (Partidul Social Democrat) – 35%
PNL (Partidul Național Liberal) – 27%
USR-PLUS – 14%
PMP (Partidul Mișcarea Populară – 2%
UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România) – 5%
Partidul Pro România – 2%
ALDE (partidul Alianța Liberalilor și Democraților) – 1%
AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) – 14%
Candidat independent – 1%
Alt răspuns – 1%

"Este un trend oarecum constant în ultima vreme, pentru că momentele emoționale cum sunt cele de acum, o să le vedeți surprinse în alte întrebări care vorbesc despre deterioarea imaginii PNL și a partidelor care se află la guvernare. Însă când este vorba de alegeri, și nu este o perioadă de alegeri, oamenii încă nu contabilizează aceste momente proaste ale partidelor, sau aceste emoții negative.

În general răspund doar cam 50% la această întrebare. 50% sunt nehotărâți în acest moment. Deci, într-un fel s-a îngroșat numărul celor nehotărâți, pentru că înainte de asta, ne răspundeau în jur de 65-70% cu cine votează. Acum au plecat o parte, iar această cifră a rămas oarecum ca medie, dar din mai puțin electorat. Adică s-au pierdut electori pentru partidele de la guvernare, doar că s-au mutat în zona nehotărâților.

Este o perioadă de trecere. S-ar fi văzut la absenteism. Și noi îl vedem în prelucrarea datelor, pentru că acest 100% pe care îl împărțim între partide este format doar din jumătatea electoratului.

În general, oamenii înainte de a face schimbări – pentru că există o vulnerabilitate a votului pentru partide și o volatitate mare a votului -, oamenii, înainte de a se muta la alt partid, sau trec printr-o fază din asta de nehotărâre, în care se gândesc, își dau o pauză de gândire, mai dau o speranță celor care au fost înainte preferați", spune Vasile Dîncu. 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza