Vasile Dîncu: Rusia, potențială amenințare serioasă la adresa NATO din perspectivă militară

Vasile Dîncu: Rusia, potențială amenințare serioasă la adresa NATO din perspectivă militară
| Foto: Facebook Vasile Dîncu

Ministrul clujean al Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre Conceptul Strategic al NATO, principalul document de planificare strategică la nivel aliat, care prezintă direcțiile de acțiune și sarcinile fundamentale ale Alianței pentru asigurarea securității colective, în contextul desfăşurării de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina. 

Ministrul a participat la Bucharest Forum 2021, unde a vorbit despre NATO. "Suntem membrii celei mai de succes Alianțe politico-militare din lume, care a dovedit capacitatea de a se adapta rapid la toate tipurile de amenințări de securitate, având ca obiectiv principal protejarea în egală măsură a membrilor săi", a scris Dîncu pe pagina de Facebook. 

"Am accentuat faptul că situația actuală de securitate de pe flancul estic al NATO este îngrijorătoare, extrem de volatilă și prezintă riscuri semnificative. (...) Rusia desfășoară un plan cuprinzător pentru a-și consolida postura militară și comportamentul asertiv în regiune, existând un potențial de agresiune împotriva Ucrainei.

Începutul mandatului meu este legat intrinsec de descurajarea și apărarea flancului estic și doresc să transmit un mesaj puternic referitor la unitatea aliaților de pe flancul estic, relevanța NATO, la nevoia de adaptare și solidaritate și, nu în ultimul rând, la unitate în fața amenințărilor cărora trebuie să le facem față împreună", potrivit ministrului Apărării. 

În acest context, printre contribuțiile și așteptările României de la noul Concept Strategic se numără şi consolidarea rolului NATO ca organizație esențială în ceea ce privește gestionarea provocărilor specifice unui context internațional marcat de competiția dintre marile puteri şi avansarea unei descrieri realiste a mediului de securitate. Rusia ar trebui să fie reflectată ca potențială amenințare serioasă la adresa NATO, din perspectivă militară, crede ministrul. 

"Trebuie să ne reamintim că NATO este o platformă de dialog. Fiecare dintre noi avem o voce în cadrul Consiliului Nord Atlantic și sunt convins că avem capacitatea să găsim acele elemente comune care să contribuie la elaborarea unui Concept Strategic relevant", a conchis Dîncu în postarea de pe pagina de socializare. 

Comenteaza