Vasile Dâncu, despre protestele anti-restricții: „Un om în stradă înseamnă o mie de oameni nemulțumiți acasă”

Vasile Dâncu, despre protestele anti-restricții: „Un om în stradă înseamnă o mie de oameni nemulțumiți acasă”

Parlamentarul clujean, Vasile Dâncu, susține că protestele de stradă din ultimele zile sunt consecința unei crize politice, iar manifestațiile de acum nu se pot compara cu cele generate de Ordonanța 13 din 2017 sau cu 10 august 2018.

„Oamenii ies și strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeași revendicare. ( Este o situație de criză politică și mie mi se pare că în acest moment capitalizăm și ceea ce s-a întâmplat înainte în politică, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în politică și oamenii sunt dezorientați, oamenii sunt dezamăgiți de ceea ce se întamplă și simt că nu-și pot gestiona viitorul.

În ultimele cercetări pe care le-am făcut 10% spuneau că și-au pierdut locurile de muncă - sigur, asta nu se vede în statistici neapărat, pentru că foarte mulți au lucrat, de exemplu, în zona gri, au avut ocupații mai degraba informale decât formalizate și fiscalizate - sunt vreo 40% care spun că și-au pierdut foarte mult din venituri, ceea ce duce la o situație, după părerea mea, o situație oarecum de explozie socială. Noi știm, în sociologie, un om în stradă inseamna o mie de oameni nemulțumiți acasă, cam așa au fost la ultimele revolte de stradă, caracterul este însă diferit acum.

Nu este nici Ordonanța 13 din 2017, nu este nici 10 august, mi se pare că e mai degrabă (...) oamenii ies și strigă, fiecare are revendicarea lui, nu e aceeași revendicare și eu zic că nici nu ar trebui să exagerăm foarte mult cu protestele împotriva medicilor, pentru că au fost niște lucruri spontane, nu fac parte din corul acestei revolte de stradă. Nu sunt de mare amplitudine, însă guvernanții ar trebui să țină cont de aceste manifestări", a declarat sociologul Vasile Dâncu, potrivit Ziare.com.

Presedintele Consiliului Național al PSD consideră că protestatarii care ies în stradă la manifestațiile anti-restricții nu vor neapărat căderea guvernului. „Oamenii nu au vrut neapărat în momentul asta, cred că, jos guvernul, ci vor mai mult, vor să poată să participe la sistem și la propria lor viață, sunt speriați de spitale, sunt speriați să meargă la spitale", mai susține Dâncu.

Senatorul de Cluj este de părere că „guvernanții au greșit" în ceea ce privește maniera de a comunica, el dând exemplul premierului Florin Cîțu care a încercat să comunice folosindu-se de tabele în fața unor „izbucniri emoționale, mai degrabă". Dâncu acuză de asemenea Executivul de atitudine arogantă.

„Este un sentiment al aroganței guvernului care apare aproape la fiecare guvern, dar acum s-a părut că unele gesturi ale guvernanților, gesturi mici, la nivelul, să zicem, al comportamentului guvernamental în general, dar care sunt relevante: faptul că miniștrii sunt prinși fără mască și incită pe oameni la acest lucru.

Apoi am văzut doi oameni politici cu experiență care au spus unul că sunt needucați cei din stradă și că ar trebui să meargă la școală, lucru care e destul de grav, este o aroganță în direct, altul a spus că sunt fasciști sau teroriști. Aceste mici greseli pot să producă, până la urmă, scântei și revolte sociale, dar ar trebui luate în serios", a mai afirmat Vasile Dâncu.

loading...
Comenteaza