USR Cluj: "Deșeurile nu sunt o prioritate pentru administrația județeană"

USR Cluj: "Deșeurile nu sunt o prioritate pentru administrația județeană"

Cătălin Sălăgean, președinte al organizației județene USR Cluj, critică lipsa de transparență a Consiliului Județean (CJ) Cluj în ceea ce privește subiectul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și propune o serie de măsuri până la finalizarea acestuia.

"Consiliul Judeţean Cluj şi-a anunţat incapacitatea de a finaliza Centrul de Management Integrat al Deşeurilor exact în ziua învestirii Guvernului Orban, mizând că va trece neobservat anunţul. Tot atunci a propus crearea unui grup de lucru care să includă mai mulţi specialişti şi care să spele ruşinea administraţiei judeţene. Între timp a avut loc o şedinţă de consiliu la care subiectul CMID nici măcar nu a fost pe ordinea de zi. Nu s-a spus niciun cuvânt şi nu s-a prezentat vreo informare despre grupul de lucru. Asta dovedeşte încă o dată dezinteresul administraţiei pentru problema deşeurilor din judeţ", a transmis Cătălin Sălăgean, printr-un comunicat de presă.

Președintele USR Cluj propune o serie de măsuri pentru o mai bună organizare și pentru depășirea blocajelor. Printre acestea, Sălăgean propune crearea unor noi stații de transfer și a unei platforme de compost.

"Împreună cu colegii din USR Cluj propunem câteva soluţii pe care le-am identificat împreună cu specialişti care au implementat deja cu succes proiecte de management al deşeurilor. La nivel naţional, pe lângă modelul de Sistem Integrat de Management al Deşeurilor funcţional pe care ni-l oferă judeţul Covasna, mai avem modele funcţionale private precum cel de la Odorheiu Secuiesc şi Oradea care ar trebui să inspire autorităţile judeţene, responsabile de managementul deşeurilor. Am discutat cu dl Sandor Korosfoy, director general RDE Harghita, firma care se ocupă de salubrizarea oraşului Odorheiu Secuiesc şi împrejurimi. Aici lucrurile chiar funcţionează şi reprezintă un exemplu de bune practici. Iar concluzia pe care vreau să o subliniez este că depăşirea blocajelor stă în primul rând într-o bună organizare susţinută printr-un management performant.

Operaţionalizarea staţiilor de transfer existente, investiţii în noi staţii de transfer care să deservească tot judeţul, o platformă de compost şi operaţionalizarea staţiei de sortare sunt măsurile pe care USR le propune administrației județene, până la finalizarea CMID", a declarat Sălăgean.

Nu în ultimul rând, liderul USR Cluj critică lipsa de transparență a Consiliului Județean în ceea ce privește subiectul CMID.

"Consiliul Judeţean a vorbit despre transparentizarea proiectului, însă pentru mine transparenţa porneşte de la un lucru extrem de simplu: informări în fiecare şedinţă de consiliu cu privire la stadiul de executare a proiectului, până la finalizarea lui. Este o mică dovadă că administraţia judeţeană nu a abandonat complet CMID".

Comenteaza