News alert Ungaria trimite un milion de euro în Transilvania, pe filiera UDMR. Obiectivul secret: crearea unei rupturi între maghiari şi românii majoritari

Ungaria trimite un milion de euro în Transilvania, pe filiera UDMR. Obiectivul secret: crearea unei rupturi între maghiari şi românii majoritari
| Foto: huff.ro

La începutul lunii aprilie, Executivul de la Budapesta a aprobat, printr-o hotărâre de guvern, alocarea a aproape un milion de euro pentru programul UDMR, „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani România”, informează Historia. Potrivit documentelor, banii vor veni prin intermediul Fondului Bethlen Gabor către ONG-ul de casă al UDMR, Fundația pentru Școală, condusă de șeful de cabinet al lui Kelemen Hunor, Nagy Zoltan. 

Adevărata țintă a programului ar fi crearea unei imagini separate a maghiarilor din România față de populația majoritară, nu prin celebrarea comună a o sută de ani de co-locuire, ci a o sută de ani de auto-izolare în corpul României moderne, scriu cei de la Historia.

Cum va gestiona UDMR această sumă colosală, dacă comparăm cu sumele oferite de statul român pentru sărbătorirea Centenarului? Care va fi destinația banilor din Ungaria? Oare vor ajunge banii contribuabililor ungari să fie folosiți pentru binele maghiarilor din România sau pentru menținerea unei atmosfere înveninate într-un an sensibil?... se întreabă autorul.

Kelemen Hunor afirmă într-un interviu că prin proiectul „1000 de ani în Transilvania 100 de ani în România, UDMR a decis ca 2018 să fie un an al sincerității”, lăsând să se înțeleagă buna-credință ce ar caracteriza acest proiect și continua lipsă de încredere afișată de români față de minoritarii maghiari. 

Sesiune "ştiinţifică" controversată, la Cluj

Cotidianul de limba maghiară Szabadsag a scris că zilele trecute în Cluj-Napoca a fost organizată, sub egida unor fundații și asociații conduse de oameni de la vârful formațiunii (de exemplu, Academia Szacsvay condusă de Szabo Odon, care este și parlamentar UDMR), o sesiune pompos numită științifică, unde au participat istorici români și maghiari și unde s-a discutat despre primul sfert de secol al Centenarului și despre importanța „dialogului” minoritate-majoritate. 

Doar că printre vorbitori au fost doar istorici de casă ai UDMR, maghiari, precum Levente Benko și Vilmos Keszeg, care au discutat doar despre aspecte naționale maghiare și au oferit soluții doar conform discursului lui Viktor Orban pentru maghiari. Sau, cel puțin așa reiese din articolele apărute pe Internet. 

De exemplu, Ablonczi Balazs a reluat o prelegere publicată în volumul „Transilvania Reîntoarsă”, axată pe modul în care au fost negociate granițele dintre România și Ungaria. Un alt cuvânt ținut de la tribună, de către Sarandi Tamas, a vizat administrația militară instaurată în Transilvania, imediat după momentul 1940, iar Bela Borsi-Kalman a făcut referire la naționalismul român și maghiar utilizat de diplomație. 

Totuși, un proiect cu numele de Trianon 100, dincolo de particularitățile de percepție, nu trimite cu gândul decât la intenții confruntaționiste și nu susține afirmațiile lui Ablonczi Balazs, conform cărora este doar un proiect științific, care studiază date. Conform aceluiași vorbitor, „istoria este în evoluție, chiar dacă s-a produs în 100 de ani, ea lucrează și se transformă”. 

Să fie această conferință organizată cu bani din milionul de euro acordat de la Budapesta? Probabil că da, însă oficial nu vom afla niciodată. De altfel, UDMR are o întreagă istorie de refuzuri în a dezvălui ce fonduri primește din Ungaria și mai ales cum cheltuiește aceste fonduri care nu sunt supuse niciunui control fiscal, chiar către cei mai îndreptățiți să întrebe acest lucru, și anume contribuabilii unguri.

A fost nevoie ca ziariștii de la site-ul de investigații în limba maghiară atlatszo.hu  (https://erdely.atlatszo.hu/2016/11/28/cum-sunt-cheltuiti-banii-maghiarimii-din-transilvania-cum-justifica-udmr/) să dea în judecată UDMR pentru a putea afla sumele obținute de uniune de la Budapesta. 

Citeşte articolul integral pe Historia.

Comenteaza