Undă verde pentru aleşii locali la afaceri în sectorul privat! Conflictul de interese şi incompatibilităţile, prescrise în 3 ani

Undă verde pentru aleşii locali la afaceri în sectorul privat! Conflictul de interese şi incompatibilităţile, prescrise în 3 ani

Proiectul deputatului PSD Cătălin Rădulescu, care permite aleșilor locali să desfășoare activități în sectorul privat în domenii care nu au legătura cu atribuțiile de aleși locali, a fost adoptat astăzi în Camera Deputaţilor.

Proiectul care a fost adoptat astăzi de Cameră, la ședința de vot final, cu 159 de voturi pentru și 59 impotrivă mai prevede totodată, că incompatibilitățile și conflictul de interese se vor prescrie în 3 ani, pentru cei în funcții sau care au demnități publice. Proiectul a trecut deja de Senat. 

"Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu acesta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate."

"Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor", prevede proiectul.

De asemenea, potrivit inițiativei, care a fost amendată de Senat, "primarii, viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar artistice.

Aleşii locali menţionaţi pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucureşti".

De asemenea, consilierii locali sau judeţeni pot exercita funcţii în domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca aleşi locali. Legea a fost votată cu 71 voturi "pentru", 33 împotrivă și o abținere.

Senatorul USR Florina Presadă consideră că prin acest proiect coaliţia majoritară "a rezolvat" problemele de integritate ale aleşilor locali. "Noi ştim că sunt sute de dosare instrumentate anual de ANI în ceea ce priveşte problemele de integritate ale aleşilor locali", a spus Presadă. De menționat că la Camera Deputaților există un alt proiect legislativ, de modificare a Legii ANI, unde s-a votat de asemenea că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani.

 

sursa: realitatea.net

Comenteaza