UDMR lansează la Cluj o campanie de strângere de semnături pentru protecția minorităților

UDMR lansează la Cluj o campanie de strângere de semnături pentru protecția minorităților
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce va începe în luna mai o acțiune de strângere a unui milion de semnături, necesare pentru susținerea, la nivel european, a unui set de măsuri în domeniul protecției minorităților.

"Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, inițiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud și Tineretul Naționalităților Europene. Scopul documentului, ce are ca moto "Nu ești singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei", este să ridice nivelul de protecție al minorităților naționale din competența exclusivă a statelor membre la cel al Uniunii Europene (UE).

Minority SafePack propune un set de măsuri și acte normative care să contribuie la protejarea și afirmarea intereselor minorităților naționale și etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale și minoritare, cultură și învățământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual și alte instrumente media, sprijin regional (de stat)", a spus Kelemen Hunor, citat de agerpres.ro.

Potrivit acestuia, pachetul de propuneri a fost depus în 2013 de către comisia de inițiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competență a UE, a refuzat înregistrarea. Inițiatorii au apelat la Curtea de Justiție a UE, au câștigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri și a acceptat 9 propuneri din cele 12 inițiale.

Pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, inițiatorii trebuie să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susținere, din cel puțin șapte state ale UE.

Președintele FUEN (Uniunea Federativă a Naționalităților Europene), Vincze Lorant, a declarat că pe 19 mai va fi demarată campania de strângere de semnături, cu ocazia Congresului FUEN, care va avea loc la Cluj-Napoca, în perioada 17-21 mai.

Comenteaza