UDMR îşi scoate la încălzire viitorii miniştri

UDMR îşi scoate la încălzire viitorii miniştri
Vicepremier, două ministere şi scoaterea Legii minorităţilor de la naftalină ar fi preţul negociat de Victor Ponta pentru susţinerea guvernului de către parlamentarii maghiarii.

În perspectiva iminentei părăsiri a guvernării de către miniştrii liberali, social-democraţii au demarat deja negocierile cu UDMR pentru conturarea unei majorităţi parlamentare cât mai confortabile. Beneficiind doar de obişnuitele voturi pro-guvernamentale ale grupului minorităţilor un guvern USD ar avea doar o majoritate extrem de fragilă.

În tentativa înduplecării membrilor UDMR, liderii social-democraţi, în frunte cu Victor Ponta şi socrul său, Ilie Sârbu, au vorbit de reactivarea protocolului de coooptare a UDMR în guvern semnat înaintea alegerilor parlamentare din 2012 şi anulat ulterior datorită opoziţiei PNL. Deşi liderul Uniunii, Kelemen Hunor, şi-a exprimat, zilele trecute, preferinţa pentru susţinerea parlamentară a unui guvern USD fără participare la guvernare, se pare că, la presiunea propriilor colegi, va accepta intrarea în cabinetul Ponta cu doi miniştri, unul fiind liderul Uniunii, ca ministru al Culturii şi vicepremier, un al doilea ministru urmând a fi desemnat după stabilirea celui de-al doilea portofoliu ce va reveni UDMR, în acest moment fiind în discuţie Comunicaţiile, Sănătatea şi Mediul.

Potrivit unor surse invocate de presa centrală, numele celui de-al doilea ministru maghiar este încă necunoscut deoarece Victor Ponta s-ar fi opus intrării în cabinetul său a eternului ministru (indiferent de portofoliu) UDMR Borbely Laszlo, datorită problemelor sale, încă nelămurite, cu legea. Pe lângă câteva posturi în eşalonul doi (secretari de stat, şefi de agenţii) şi prefecţi în cele trei judeţe din Secuime, UDMR ar mai fi solicitat şi adoptarea Legii Statutului Minorităţilor Naţionale (LSMN), pe care de mulţi ani se aşterne praful prin sertarele parlamentului.

Preşedintele UDMR Cluj, liderul grupului Uniunii din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, neagă existenţa oricăror negocieri. „Am două variante: în opinia mea, cea mai bună soluţie ar fi susţinere din parlament. Dacă se va decide, însă, să intrăm la guvernare, atunci trebuie să primim minim doi miniştri. Până acum nu s-a discutat nici un nume pentru simplul fapt că nu a existat nici o negociere cu PSD, ce a apărut în presă sunt informaţii greşite sau speculaţii, dar n-a avut loc nici o negociere", a afirmat Mate. El admite că LSMN trebuie pusă pe masa negocierilor. „Tot ce înseamnă problemele minorităţilor, nu doar acea lege, este prioritar pentru noi", a spus Mate.

Şi şeful social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, şi-ar dori ca UDMR să susţină de pe margine viitorul guvern Ponta III. „Din punctul meu de vedere, guvernul trebuie să aibă usţinere în parlament şi, pentru asta, e normal să se poarte discuţii inclusiv cu UDMR. În ipoteza în care liberalii vor pleca, din punctul meu de vedere, cum a spus şi Kelemen Hunor, cel mai bine ar fi să ne susţină din parlament, fără să intre cu miniştri în guvern", a afirmat Lăpuşan. El nu crede că pentru voturile parlamentarilor maghiari ar trebui reactivată LSMN. „În România minorităţile sunt discriminate pozitiv, aşa că nu văd de ce ar trebui să mai aducem în discuţie Legea minorităţilor", a declarat Lăpuşan.

Comenteaza