UDMR anunţă la Cluj: vrea ca limba maghiară să devină limbă oficială regională, în două decenii VIDEO

UDMR anunţă la Cluj: vrea ca limba maghiară să devină limbă oficială regională, în două decenii VIDEO
În 20 de ani, limba maghiară - limbă oficială regională, acesta este unul dintre dezideratele UDMR, potrivit secretarului general al formaţiunii. Anunţul a fost făcut cu ocazia lansării unui ghid privind drepturile lingvistice ale minorităţilor.

Realizat în colaborare cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, ghidul prezintă detaliat toate cele 64 de drepturi lingvistice ale minorităţilor prevăzute de legislaţia României.

"Prin paşi mărunţi, am ajuns, de la zero drepturi lingvistice în 1989, la 64 şi nu vrem să ne oprim. Pe termen lung, scopul nostru este ca limba maghiară, la nivel regional, să fie limbă oficială", spune Kovacs Peter, secretarul general al UDMR Cluj.

Liderul UDMR a precizat că regiunile vizate sunt Ţinutul Secuiesc şi Partium şi a fixat ca termen de realizare a acestui deziderat, următorii 20 de ani. Amintim că o asemenea ţintă poate fi atinsă doar prin modificarea Constituţiei. Până atunci, 2.000 de exemplare din broşura meţionată vor fi distribuite în localităţile cu populaţie maghiară de peste 20%.

"Putem ajuta cel mai bine dacă ne implicăm pe 2 planuri: pe de-o parte, prin comunicarea cu administraţia, pe de altă parte, prin comunicarea cu cetăţenii, la care le clarificăm care sunt drepturile, pe de o parte, ca să nu aibă aşteptări exagerate, în anumite situaţii, pe de altă parte, ca să poată să aibă aşteptări foarte clare, care sunt prevăzute în lege", spune Horvath Istvan, şeful Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor.

Potrivit autorilor, o traducere în limba română a ghidului va fi trimisă tuturor primarilor localităţilor cu o pondere a populaţiei maghiare de minim 20%, pentru a-i informa asupra drepturilor lingvistice pecare trebuie să le asigure concetăţenilor lor.

 

Comenteaza