TSUNAMI ÎN CONSILIUL JUDEŢEAN: Mai puţin de jumătate din actualii consilieri vor "supravieţui" după 5 iunie

TSUNAMI ÎN CONSILIUL JUDEŢEAN: Mai puţin de jumătate din actualii consilieri vor
23 de consilieri judeţeni, adică aproape două treimi din structura actuală a deliberativului judeţean vor ieşi din schemă după 5 iunie, printre aceştia, nume grele precum Dan Canta, Ivan Ilarie, Alexandru Coroian, Steluţa Racolţa sau Emil Bogdan. Marele come-back îi aparţine fostului şef al judeţului Alin Tişe.

Cea mai mare pierdere o va suferi actuala echipă a foştilor PPDD-işti, migraţi la UNPR, garnitură care, practic va dispărea din viitorul for de conducere a judeţului. Dorel Matiş şi Călin Leonte au ales să candideze pentru formaţiunea formatăî din foştii PPDD-işti care au refuzat să se înregimenteze în partidul generalilor, PND, numai că, ghinion, lista PND a fost respinsă de Biroul Electoral Judeţean datorită semnăturilor de susţinere insuficiente. Pe de altă parte, Iulia Ianchiş-Gheţe a căzut victimă disciplinei de partid. „Eu am reprezentat în consiliul judeţean (CJ) PPDD, partid care a fuzionat cu UNPR. Pentru aceste alegeri locale, UNPR a făcut o alianţă neoficială cu PSD, iar decizia, în ce mă priveşte, a fost să candidez lşa Consiliul Local Gherla, e drept, pe un loc eligibil - 4. Nu mi-a convenit că nu mi s-a mai permis să candidez la CJ, dar asta e, în partid e ca-n armată, ordinele se execută", a spus Ianchiş-Gheţe.

Serios afectată va fi şi actuala garnitură a UDMR, care va pierde 60% dintre actualii componenţi. Nemeti Andrei şi Ferencz Ştefan nu se mai regăsesc pe lista de candidaţi a Uniunii, în vreme ce Okos-Rigo Denes ocupă un loc 9 absolut neeligibil.

Mai bine de jumătate din actuala formulă îşi vor schimba liberalii, care au renunţat la nu mai puţin de nouă dintre consilierii legislaturii în curs de finalizare. Steluţa Racolţa spune că a ajuns la concluzia că i-au ajuns cele două mandate de până acum. „Mi s-a finalizat cel de-al doilea mandat şi cred că e timpul să las locul altor persoane mai tinere. Două mandate cred că e suficient", a spus Racolţa.

Cu totul alta e starea de spirit a doctorului Emil Bogdan, care a renunţat nu doar la o nouă candidatură, ci e gata să părăsească şi partidul. „M-am săturat! Sincer, nici eu nu ştiu cât de personală a fost decizia de a nu mai candida. M-a întrebat cineva, după de a căzut Uioreanu, de ce nu vreau să candidez la preşedinţia CJ. Am răspuns că risc să mă bată Seplecan în interiorul partidului şi mă făceam de râs. Oarecum acelaşi raţionament m-a făcut şi acum să renunţ să mai candidez. Urmează să plec şi din PNL, că nu-mi mai place nimic aici. Eu am făcut PNL în trei judeţe, am fost membru fondator, dar atunci era o doctrină, o viziune, acum nu mai există nimic. PNL s-a dus la PPE şi a fuzionat cu un PD care a fost social-democrat şi s-a trezit peste noapte creştin-democrat, vă daţi seama ce melanj s-a făcut. În plus, o fuziune nu e bicefală, se fac alegeri de sus până jos. Acum se ceartă unii cu alţii, iar în conducere nu mai există nimeni din vechiul PNL. Nicoară a trădat pentru un post acolo. Ne-a spus că vom fi unu la unu pe liste şi e patru la unu pentru PD. Te apucă mila şi sila de ce a ajuns PNL. La centru avem doi co-preşedinţi, care numai liberali nu sunt şi, în plus, aţi văzut ce au făcut cu candiodatul la capitală.

Am vrut să trec la ALDE şi am şi vorbit anul trecut cu Tăriceanu, dar am dat acolo peste Steluţa (Cătăniciu - n.red.), care a fost prin PD, apoi prin PNL şi acum e în ALDE. În plus, unii s-au speriat că merg acolo să le iau locul. Nici nu ştiu câţi s-au dus acolo de dragul convingerilor liberale ale lui Tăriceanu - singurul care a mai rămas cu adevărat liberal - şi câţi doar ca să parvină. Şi mai e ceva. Eu am făcut regulamentul de funcţionare al CJ, dar atunci făceam totul cu aparatul de specialitate, nu era nevoie de nu ştiu ce consultanţă din afară, acum în CJ n-ai cu cine lucra, că sunt numai lipitori de afişe acolo", şi-a vărsat of-ul Bogdan.

Nici fostul vicepreşedinte al CJ, Alexandru Coroian, nu se va mai regăsi la masa ovală din Mărăşti, de teama unei posibile incompatibilităţi datorită păoziţiei sale de director al Cluj Innovation Park. Fireşte nu-l vom mai găsi nici pe şeful de foarte scurt parcurs al CJ Mihai Seplecan, exclus din PNL, care a încercat, fără succes, să candideze la funcţiile de primar şi consilier local. Alt nume important care va absenta la apel după 5 iunie este cel al fostului lider de grup al vechiului PNL, Ioan Petran, eliminat de la orice posibilă candidatură datorită statutului său de trimis în judecată într-unul dintre dosarele fostului şef la judeţului Horea Uioreanu. „Ăştia care îmbătrânesc trebuie să lase locul ălora mai tineri, altfel cum se primeneşte clasa politică?", a comentat Petran. Dintre actualii consilieri PNL vor mai dispărea Horaţiu Cătărig, Adina Raţiu, Porfirie Murea şi Ioan Deac.

O grea pierdere a suferit PSD, care s-a trezit văduvit de cel mai activ şi contondent consilier de opoziţie, Dan Canta, care a decis să ia o pauză de la activitatea politică publică în favoarea unui post de conducere la una dintre cele mai controversate firme de construcţii clujene. Alţi doi membri ai actualei echipe de consilieri judeţeni social-democraţi, Ilarie Ivan şi Ioan Bota au primit poziţii neeligibile pe noua listă de candidaţi a PSD.

Eugen Druţă ex-PC şi Valentin Pop ex-PPDD vor candida, totuşi, pe lista ALDE, cu şanse in fime, însă de a mai prinde un loc la masa CJ. Independenta Andreea Morar a decis să nu mai candideze. „Am avut două oferte chiar interesante pentru CJ şi una pentru consiliul local, dar, după cum ştiţi, soţul este candidat la consiliul local din partea PSD (Dan Morar - n.red.). Dintr-o familie ajunge unul, cineva trebuie să aibă grijă şi de casă, de copii. Am şi o ac tivitate profesională care nu-mi oferă foarte mult timp liber. Pe lângă asta, eu am avut două mandate de consilier local în Turda şi un mandat de consilier judeţean. N-am văzut să se realizeze ceva la CJ, nu sunt deloc mândră de mandatul meu din CJ, spre deosebire de CL Turda, unde se realizau foarte multe", a spus Morar.

Un caz aparte îl reprezintă Rareş Rusu, victimă a veritabilei dictaturi instaurate de Adrian Gurzău în organizaţia PMP Cluj, care se pare că a compus de unul singur listele de candidaţi şi a decis, de capul lui, să-l înlăture pe Rareş Rusu nu doar din CJ ci şi din funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale a partidului lui Băsescu. Victimă i-a căzut lui Gurzău şi turnătorul dovedit la „Secu" Axente Husar, căruia i s-a promis marea cu sarea pentru a veni în echipa băsistă a lui Gurzău şi s-a ales cu praful de pe tobă.

Cel mai proeminent nou nume care va apărea în CJ după 5 iunie este, de fapt unul vechi, al fostului preşedinte al instituţiei Alin Tişe, revenit cu ambiţia de a ocupa din nou întâia funcţie în judeţ. Rămânând la PNL mai merită menţionaţi ca „new entry", fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru IMM-uri, Cristian Haiduc şi fostul inspector şcolar general Anca Hodorogea. Social-democraţii aduc trei numei noi cu relativă rezonanţă, actualul deputat Cornel Itu, venit cu aceleaşi ambiţii de a conduce CJ, Laura Chiorean (ex-Pop) şi fostul controversat lider sindical Nati Ariton, impus pe listă pe un loc semieligibil de UNPR.

De menţionat este faptul că, în ipoteza în care nu le vor ieşi calculele pentru funcţia de preşedinte, nici Tişe, nici Itu nu vor face mulţi purici în CJ şi se vor întoarce în parlament. În cazul lui Tişe, ambiţiile personale merg chiar mai departe, visând la un post ministerial într-un eventual guvern PNL care ar putea rezulta după alegerile parlamentare din toamnă, situaţie în care îi va restitui funcţia de preşedinte actualului deţinător, Marius Mânzat.

 

Comenteaza