Trece moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîțu? Cum vor vota parlamentarii de Cluj

Trece moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîțu? Cum vor vota parlamentarii de Cluj

Senatorii și deputații de Cluj își păstrează direcțiile trasate de partid în ceea ce privește votul moțiunii de cenzură inițiate de PSD. USR-iștii se tem că social-democrații nu își vor vota propria moțiune, iar liberalii îi acuză pe cei din USR PLUS de iresponsabilitate.

PSD a depus, marți, o moțiune de cenzură semnată de 157 de parlamentari PSD. Moțiunea are titlul „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor! Jos Guvernul Cîțu!”. Aceasta a fost citită în Parlament, joi, și va fi votată marțea viitoare, în data de 5 octombrie 2021.

Atât cei din USR PLUS cât și parlamentarii AUR au anunțat că vor vota moțiunea de cenzură a PSD. USR PLUS a decis în ședința conducerii partidului să susțină orice moțiune ajunge la vot.

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. USR PLUS și AUR au anunțat că vot vota moțiunea PSD, cele trei partide având aproximativ 280 de voturi. Așadar, șansele ca Guvernul Cîțu să cadă sunt destul de mari.

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe cei 14 parlamentari de Cluj pentru a afla care este opțiunea lor la votul de săptămâna viitoare. Din cei 12 care ne-au răspuns solicitărilor, jumătate au anunțat că nu vor vota moțiunea, iar ceilalți 6 s-au declarat „pentru” moțiune.

PNL Cluj: Un senator și patru deputați

Așa cum era de așteptat, toți parlamentarii liberali au spus că nu vor vota moțiunea împotriva propriului partid și că vor face ceea ce le cere conducerea centrală. Deputatul Radu Moisin ne-a transmis că în ședința de luni a Biroului Executiv a PNL se va decide ce vor face parlamentarii în ziua moțiunii.

„Vom vedea dacă vom fi prezenți în sală, dar nu vom participa la vot, dacă vom fi prezenți și vom vota împotriva moțiunii sau nu vom fi prezenți în sală. Voi face ceea ce hotărăște conducerea partidului. Nu cred că este momentul ca România să rămână fără Guvern”, a precizat Moisin.

Deputatul Sabin Sărmaș are o opinie similară: „Vom vedea care va fi decizia partidului, dacă vom rămâne în bănci să participăm la ședința moțiunii sau nu. Noi nu o să facem ceea ce au făcut alte partide, să ne dăm jos propriul Guvern. Eu am abordare politică optimistă, dar realistă. Matematica arată că sunt șanse să treacă moțiunea. Negocierile pot să schimbe cursul, dar cred că PSD și USR PLUS sunt foarte determinați să voteze”, a spus liberalul clujean.

Fosta deputată PSD, actualmente la PNL, Cristina Burciu, consideră că este o moțiune de cenzură care nu își are obiectul, din moment ce guvernul Cîțu și-a îndeplinit marea majoritate a angajamentelor luate. „Îndeosebi adoptarea de către Comisia Europeană a Planului Național de Redresare și Reziliență constituie o mare realizare a Executivului liberal, ce nu poate fi contestată. Săptămâna viitoare, Parlamentul își va exprima opinia prin vot, conform cutumelor legale”, ne-a transmis Burciu.

Deputatul Sorin Moldovan a fost cel mai acid liberal clujean, în special la adresa celor din USR PLUS: „Nu am cum să votez moțiunea. Este exclus acest lucru. Mi se pare un act iresponsabil din partea celor de la USR PLUS, pentru că din partea PSD nu mă mai miră nimic”, a afirmat Moldovan.

USR PLUS Cluj: Un senator și trei deputați

Toți parlamentarii USR PLUS de Cluj vor vota moțiunea de cenzură a PSD, îndreptată acum spre premierul Florin Cîțu, chiar dacă în textul acesteia sunt criticați și foștii miniștri USR PLUS. Cei patru parlamentari au totuși emoții în ceea ce privește buna credință a pesedișitilor, pe care îi acuză că joacă în aceeași echipă cu PNL, și că ar putea să nu-și voteze chiar propria moțiune.

Senatorul Cristian Bordei: „Poziția USR PLUS este aceea că votăm orice moțiune. Cred că sunt șanse bune să treacă, dacă și PSD își vor vota moțiunea, pentru că de la ei te poți aștepta la orice. Până acum au jucat în echipă cu PNL. Teoretic ar trebui să-și voteze propria moțiune, dar practic nu se știe”, a declarat Bordei.

Deputata Oana Murariu a precizat că toți parlamentarii USR PLUS, inclusiv cei din Cluj, vor vota „pentru” moțiune. „Depinde foarte mult de ce vor vota cei de la PSD, dacă ei nu își vor vota propria moțiune, vor avea de dat explicații propriulului electorat”, este părerea deputatei de Cluj.

Viorel Băltărețu: „Este evident că voi vota pentru moțiune, deci să pice Guvernul Cîțu. Asta este și linia partidului nostru, că vom vota prima moțiune care ajunge să fie dezbătută în Parlament. Am niște dubii legate de seriozitatea celor de la PSD care se vede foarte clar că una zic și alta fac”, a afirmat deputatul clujean.

Deputatul Radu Molnar este în asentimentul colegilor săi și spune că va vota moțiunea de marți. „Poziția mea este în linie cu cea a USR PLUS. Noi revenim la guvernare dacă Florin Cîțu pleacă. Comitetul nostru politic a votat, în unanimitate, ca parlamentarii noștri să voteze orice moțiune ajunge pe ordinea de zi. Cred că va trece, dar când ce vorba de PSD, nu bag mâna în foc pentru nimic din ce fac ei”, a explicat Molnar.

PSD Cluj: Un senator și un deputat

Președintele Consiliului Național al PSD, profesorul Vasile Dâncu a transmis că este evident că social-democrații vor vota moțiunea împotriva lui Cîțu. „În primul rând pentru că este moțiunea depusă de PSD, dar și din alte motive, precum criza politică și cea sanitară. Toată forța guvernamentală a fost orientată spre alegerea unui președinte la PNL. Singura necunoscută pentru noi este USR-PLUS deoarece ei se chinuie să se întoarcă la guvernare de ceva vreme. Probabil că această moțiune va fi votată și de ei pentru că s-ar putea să le folosească. Sunt șanse foarte mari ca moțiunea să treacă în Parlament”, a spus senatorul de Cluj.

UDMR Cluj: Un senator și un deputat

Cei doi parlamentari de la Cluj ai UDMR n-au dorit să comenteze prea multe, dar au transmis în mod clar că ei nu vor vota moțiunea împotriva Guvernului Cîțu, din care și ei fac parte.

Senatorul Laszlo Attila: „Noi nu votăm moțiunea. Matematic, moțiunea are șanse să treacă, dar asta vom vedea abia marți când se exprima votul.”

Deputatul Csoma Botond: „Vom vota împotrivă. Dacă cei de la USR PLUS nu se răzgândesc, sunt șanse mari să treacă moțiunea.”

AUR Cluj: Un deputat

Deputatul Ilie-Alin Coleșa: „Este evident că vom vota pentru moțiune. Dacă va trece sau nu, nu mai depinde de noi. Cred că cel mai mult depinde de cei de la USR PLUS”, a spus Coleșa. De asemenea, parlamentarul AUR s-a arătat destul de supărat pe cei de la PSD, pe care i-a acuzat că au încălcat Constituția și că au făcut tot posibilul ca moțiunea să fie votată după congresul PNL.

Senatorul Adrian Oros (PNL) și deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu (PSD) nu au putut fi contactați până la ora publicării acestui articol.

Comenteaza