Toro Tibor: „Jobbik trebuie să le mulţumească lui Băsescu şi Ponta pentru 2-3 mandate”

Toro Tibor: „Jobbik trebuie să le mulţumească lui Băsescu şi Ponta pentru 2-3  mandate”
Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro Tibor, susţine că, prin declaraţiile făcute şi măsurile luate împotriva membrilor Jobbik, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au contribuit la rezultatul peste aşteptări obţinut de partidul extremist din Ungaria la alegerile din 6 aprilie.

În opinia liderului PPMT, sancţiunile luate de forurile de decizie de la Bucureţti împotriva Jobbik nu a făcut decât să motiveze suplimentar electoratul acestui partid din Ungaria.

„În România partidul radical Jobbik a obţinut 2% din voturi, acesta a fost răspunsul comunităţii maghiare faţă de isteria creată inutil de reprezentanţii autorităţilor române. În proporţie de 95%, maghiarii din România au votat FIDESZ, un partid de dreapta cu discurs moderat. Cei 21% care au votat Jobbik în Ungaria sunt cetăţeni nemulţumiţi de situiaţia economică, datorată moştenirii grele primite de Orban Viktor după guvernarea dezastruoasă a stângii, când Ungaria avea a doua cea mai mare datorie externă din Uniunea Europeană, după Grecia, iar Jobbik a profitat de acest lucru. Dar pentru două, trei mandate trebuie să le mulţumească lui Traian Băsescu şi lui Victor Ponta pentru reacţiile isterice de după 15 martie", a spus liderul partidului păstorit de Tokes Laszlo.

Liderul PPMT Cluj, Soos Sandor, a precizat că partidul său a participat activ la campania electorală a FIDESZ din Ungaria.

„Noi am participat la campania electorală a FIDESZ în patru oraşe din Ungaria, în vreme ce am auzit că membri ai UDMR ar fi ajutat socialiştii în campanie. Cu această ocazie am discutat cu primarul din Pecs, oraş înfrăţit cu Clujul, care a promis că va ajuta Clujul în pregătirea pentru obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană în 2021, chiar că va veni la Cluj. Pecs a fost Capitală Culturală Europeană în 2010. În campania electorală pentru alegerile europene vom fi din nou prezenţi în Ungaria şi vom sprijini FIDESZ, mai ales că atunci vom avea practic o listă comună de candidaţi, ţinând cont că domnului Tokes Laszlo i-a fost oferit de către Orban Viktor un loc eligibil pe lista FIDESZ", a afirmat Soos.

Lista de candidaţi ai FIDESZ pentru alegerile europene ar urma să fie stabilită în cursul zilei de miercuri.

„Astăzi, la Budapesta, rezidiul FIDESZ va stabili lista, care va fi una a comunităţii maghiare din bazinul carpatin, ţinând cont că Tokes Laszlo este preşedintele Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic", a explicat Toro.

Şeful PPMT şi-a prezentat şi aşteptările de la noul guvern Orban.

„În actualul mandat la guvernare, FIDESZ au modificat Constituţia, au oferit dubla cetăţenie, au extins dreptul de vot. În noua legislatură aşteptăm extinderea integrării maghiarilor din diaspora din punct de vedere cultural, instituţional, economic, fără modificarea graniţelor", a precizat Toro.

 

Etichete
Comenteaza