Tişe: România, pe locul 8 în lume la preţul carburanţilor

Tişe: România, pe locul 8 în lume la preţul carburanţilor
România a ajuns în frunte la preţul carburanţilor, locul 8 în lume, spune senatorul clujean Alin Tişe. Declaraţia vine după ce ieri Petrom a anunţat profit record pe 2012, aproape un miliard de euro.

Vinovat pentru preţul ridicat al benzinei ar fi Guvernul USL, spune Tişe. "Cele doar zece luni de guvernare USL au dus la o creştere a preţului la benzină cu aproape 3% şi cu 3,4 % la motorină. În aceeaşi perioadă, în UE preţul la benzină a scăzut în medie cu 2,7% iar la motorină cu 0,9%", explică Tişe.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj spune că România e pe locul secund în UE, din 27 de ţări, la creşterile de preţuri la benzină şi pe locul patru în UE - din 27, la creşterile de preţuri la motorină. "România are printre cele mai mari preţuri din lume la carburanţi, raportat la veniturile populaţiei", spune Tişe. "Potrivit unei analize recente, realizate de Bloomberg, România ocupă locul 8 într-un clasament al celor mai scumpi carburanţi din lume în funcţie de salarii. Toate astea în condiţiile în care preţurile la alimente au crescut în medie cu 20%, impozitele s-au majorat cu 16% iar inflaţia e de peste 5%. Creşterile de pensii şi de salarii la bugetari au fost înghiţite deja de două ori de scumpiri şi de inflaţie! Şi încă lucrurile nu se opresc aici".

Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro).

Mircea Coşea, economist, spune că este interesant că în timp de criză şi de recesiune o companie are un asemenea profit. "Piaţa distribuitorilor de energie nu este chiar liberă în România. Noi am cumpărat mai multe maşini decât autostrăzi. Cererea de maşini este mare în România", a declarat Mircea Coşea la REALITATEA TV.

Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011.

În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV. Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro.

Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro. Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.


"După o perioadă recentă caracterizată prin preţuri volatile ale ţiţeiului şi incertitudine macroeconomică, 2012 a fost un an de relativă stabilitate, cu performanţă operaţională şi financiară foarte bună pentru Petrom. Acesta a fost rezultatul investiţiilor semnificative efectuate în activităţile noastre principale în anii precedenţi şi al accentului pus pe excelenţă operaţională. În activitatea operaţională, am compensat în mare măsură declinul natural al producţiei de hidrocarburi şi am urmărit oportunităţile de explorare, am demarat exploatarea comercială a centralei electrice de la Brazi şi am realizat îmbunătăţiri progresive ale structurii mixului nostru de produse din rafinare", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul de prezentare a rezultatelor înregistrate anul trecut.

Investiţiile Petrom au urcat anul trecut cu 3%, la 4,93 miliarde lei (1,1 miliarde euro), de la 4,803 miliarde lei în 2011. Ea a menţionat că estimările preliminare ca urmare a forării primei sonde de explorare offshore la mare adâncime, în parteneriat cu ExxonMobil, la începutul anului 2012, indică o descoperirede gaze.

"Am iniţiat, de asemenea, cel mai mare program de seismică 3D din sectorul românesc al Mării Negre, în ape de mare şi mică adâncime. În 2013 vom continua să ne concentrăm eforturile pe excelenţa operaţională, stabilizarea volumelor de producţie şi valorificarea oportunităţilor de creştere prin intermediul lucrărilor de explorare şi al achiziţiilor de licenţe de explorare. În acest scop, una dintre priorităţile noastre o reprezintă dialogul cu autorităţile pentru definirea unui cadru fiscal şi de reglementare pe termen lung, stabil şi rezonabil, condiţie esenţială pentru efectuarea investiţiilor semnificative şi pe termen lung necesare în industria de ţiţei şi gaze", a mai spus Mariana Gheorghe.

Vânzările consolidate au crescut cu 16% comparativ cu 2011, la 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro), în principal datorită evoluţiei pozitive a preţurilor produselor petroliere, potrivit Petrom. Vânzarile din segmentul Rafinare şi Marketing (R&M) au reprezentat 82% din totalul vânzărilor consolidate, cele din Gaze şi Energie (G&E) au reprezentat 14%, iar cele din Explorare şi Producţie (E&P) aproximativ 4%."EBIT-ul grupului a atins valoarea de 5,662 miliarde lei, cu 15% mai mare decât în 2011, în principal datorită evoluţiei favorabile a preţurilor şi a diminuării elementelor speciale (2011 a fost afectat de amenda primită de la Consiliul Concurenţei) precum şi datorită scăderii cheltuielilor de explorare. EBIT CCA excluzând elementele speciale a crescut la 5,855 miliarde lei în 2012. EBIT CCA excluzând elementele speciale este recalculat după eliminarea efectului net al pierderilor din elemente speciale de 362 milioane lei şi a câştigurilor din deţinerea stocurilor, de 169 milioane lei", se mai arată în raport.

 

Comenteaza