Theodor Paleologu, la Cluj: "Suntem abonați la crize politice". Ce soluție propune prezidențiabilul

Theodor Paleologu, la Cluj: "Suntem abonați la crize politice". Ce soluție propune prezidențiabilul

Candidatul PMP la alegerile prezidențiale, Theodor Paleologu, propune mai multe  modificări ale Constituției, care ar pune capăt crizelor politice recurente din România.

Paleologu a declarat, la Cluj, că dincolo de personalitățile "conflictuale" ale președintelui Klaus Iohannis și premierului Viorica Dăncilă care determină crize politice, Constituția României este, de asemenea, un factor care alimentează conflictele dintre cei doi reprezentanți ai executivului.

"Criza politică în care ne aflăm este extrem de păguboasă pentru România. Vestea proastă este că suntem abonați la crize de genul acesta și că lucrul acesta este dezastruos, să ne tot confruntăm cu crize în mod recurent. Avem, pe de o parte, personalitatea combatanților, amândoi (președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăniclă- n.red) fiind foarte combativi, conflictuali. Dar, dincolo de persoanele în cauză, este vorba de Constituție. Constituția noastră generează aceste crize", a afirmat candidatul PMP la Cotroceni.

Theodor Paleologu susține că o dezbatere privind Constituția este necesară și propune ca președintelui să îi fie sporite atribuțiile în relația cu Guvernul și cu Parlamentul.

"Trebuie vorbit despre Constituție. Este una dintre temele pe care le propun, și o discuție cât mai largă privind Constituția, schimbările necesare la textul pe care îl avem, să ne decidem dacă să dăm mai mută autoritate președintelui sau să avem o pură republică parlamentară. Este o dezbatere care trebuie avută. Pe de altă parte, convingerea mea fermă este că majoritatea covârșitoare a românilor își doresc în continuare ca președintele să fie ales de cître tot poporul. Logic este ca președintele să aibă niște atribuții pe măsura legitimității și autorității sale. Viziunea mea merge în direcția unor ajustări care să dea președintelui dreptul de a dizolva parlamentul, dreptul de a realiza alegeri anticipate, de a demite primul-ministru", a adăugat Paleologu.

El a mai menţionat că trebuie redus numărul de parlamentari și că este nevoie de un alt sistem electoral.

"Sunt pentru reducerea numărului de parlamentari. Mi se pare absolut scandalos că referendumul din 2009 nu a fost respectat. E nevoie să reducem drastic numărul de parlamentari. Cred, de asemenea, că avem nevoie de alt sistem electoral. Vă amintesc că, în 2007, o majoritate covârșitoare a celor care au participat la referendum au votat mpotriva sistemului electoral proporțional cu liste închise și am revenit, din păcate la acest sistem electoral, care invariabil produce aceleași efecte."

Comenteaza