Szasz Jenö s-ar întoarce cu partidul în UDMR

Szasz Jenö s-ar întoarce cu partidul în UDMR
Şeful PCM a propus o fuziune a celor trei formaţiuni politice maghiare. Respins de ceilalţi, proiectul ar fi însemnat, practic, reîntoarcerea „dezertorilor” în Uniune.

 Aflat în faţa unui congres extraordinar, generat, cum singur recunoaşte, de nemulţumiri în partid, Szasz Jenö propune fuziunea UDMR cu PCM şi PPMT, ceea ce ar echivala, practic, cu o reîntregire a Uniunii, ţinând cont că majoritatea „civicilor" şi a „popularilor" sunt foşti UDMR-işti. Propunerea este refuzată categoric de UDMR, iar PPMT o consideră un proiect irealizabil.

„Am putea face noi, cele trei organizaţii existente, un partid care să ne deservească la alegerile parlamentare, în funcţie de proporţiile obţinute la alegerile locale. Aceasta înseamnă că din 10 locuri parlamentare, opt trebuie să fie din partea UDMR, iar câte unul din partea PCM şi a PPMT. Dacă este adevărat ce a spus UDMR cu ocazia alegerilor locale, că fiecare maghiar contează, atunci chiar că la alegerile parlamentare fiecare maghiar ar trebui să conteze şi, dacă dorim să avem fiecare reprezentanţii noştri în Parlament, aceasta ar fi soluţia cea mai raţională şi mai reală. Un partid de sine stătător, ca să nu ne confruntăm cu schimbarea pragului electoral de la 5% la 8%", a declarat Szasz, citat de Mediafax. El a comparat viitorul partid cu o echipă naţională al cărei căpitan ar urma să fie liderul UDMR Kelemen Hunor.


Oferta nu-l sensibilizează pe liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente. „Într-adevăr, fiecare maghiar contează, fiecare voce contează şi tocmai de aceea sugerăm tuturor maghiarilor să voteze cu UDMR, care a demonstrat la alegerile locale că e singura formaţiune maghiară care contează şi singura care va intra în parlament. Nu fuzionăm cu nimeni, pentru că nu suntem partid, să fuzionăm, suntem organizaţie", a spus Mate.


Nici în rândul popularilor, propunerea lui Szasz nu are mai mare succes. „Asta cu fuziunea e o propunere mai veche a domnului Szasz, dar acum e prea târziu. O fuziune me imposibil de realizat juridic şi tehnic în câteva săptămâni, câte mai sunt până la alegeri şi oricum nu cred că asta ar ajuta la o reprezentare mai bună a maghiarilor. Noi am propus realizarea unei coaliţii, iar pragul n-ar fi fost o problemă, nu putem face 8%, dar acum există pragul alternativ de şase colegii de deputat sau trei colegii de senator câştigate, pe care îl îndeplineam fără probleme. Nu s-a vrut şi acum şi acest proiect e imposibil, pentru că ultima zi permisă de lege pentru înfiinţarea alianţelor electorale a fost 16 septembrie. Asta e, vom merge singuri în alegeri", a afirmat fostul deputat şi consilier judeţean al UDMR Cluj, actualul membru al PPMT, Matis Jenö.

Proaspăt alesul preşedinte al PCM Cluj, Keizer Robert, este convins, însă, că va veni vremea când va ajunge chiar UDMR să caute colaborarea cu celelalte două formaţiuni politice maghiare. „În ceea ce priveşte alegerile locale, o concurenţă între noi a fost binevenită, să existe democraţie şi în comunitatea maghiară. În ce priveşte alegerile parlamentare, însă, ştim foarte bine care este ponderea populaţiei maghiare şi mai ştim la fel de bine că nu creşte, aşa încât pragul electoral nu permite intrarea celor trei partide în parlament, de aceea, propunerea lui Szasz Jenö era cea mai bună variantă. Dacă acum UDMR aşa consideră să ne trateze, în condiţiile în care avem peste 20 de primari şi peste 40.000 de voturi, va veni vremea când va fi foarţată să se pună la masă cu noi", a apreciat Keizer.

 

Comenteaza