Exclusiv STENOGRAMĂ. Funcționarii publici controlați de PSD, arma secretă a partidului pentru alegerile locale

STENOGRAMĂ. Funcționarii publici controlați de PSD, arma secretă a partidului pentru alegerile locale
| Foto: cetateanul.net

Stenogramă PSD: cum funcționează mecanismele de partid și cum se pregătesc pentru alegerile locale instituțiile statului şi funcționarii publici aflați în sfera de influență a partidului, dar şi cum se utilizează proiecte publice în scopuri electorale.

Pe 30 Ianuarie 2020 avea loc ședința organizației PSD din comuna clujeană Ciurila, în care social-democraţii s-au (re)organizat în vederea competiţiilor electorale care urmează: alegerile locale şi parlamentare. Stenograma şedinţei, consultată de ZIUA de CLUJ, dezvăluie mecanismele interne ale PSD-ului şi modul în care este pusă în mişcare maşinăria de propagandă şi influenţă.

Şedinţa este condusă de fostul senator Alexandru Cordoș, reîntors anul trecut în partid după un periplu de trei ani în Partidul România Unită (PRU). La un moment dat, acesta îi dă cuvântul lui Daniel Tămaș (foto), șeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC), instituție publică aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Cluj. În acte, funcţionar public. În timpul liber, lider social-democrat.

Dezvăluiri din "laboratorul" PSD. Instituțiile

Deși este funcționar public de conducere, iar legea îl obligă "să adopte o atitudine neutră faţă de orice interes politic" (OUG 57/2019 privind Codul administrativ, art. 431, pct. 3), Daniel Tămaș are un discurs demn de Liviu Dragnea. Șeful DGASPC nu își asunde bucuria că lucrurile se mișcă în organizația PSD și, conform stenogramei obținute de ZIUA de CLUJ, își exprimă speranța ca partidul va reuși să îl schimbe pe primarul liberal al comunei: 

"Tămaș Dan mă numesc, sunt locuitor al comunei Ciurila, sunt directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj. De 21 de ani reprezint această instituție pe diverse trepte ierarhice. Bucuria mea este mare, pentru că văd că la Ciurila se naște o nouă organizație. Știm cu toții că există o conducere a primăriei de vreo 5 mandate de o altă culoare decât suntem noi obișnuiți să vedem în fața ochilor. Avem obligație pentru lunile care urmează să reconfigurăm tot ce înseamnă organizația Ciurila și să ne pregătim pentru o întrecere care va fi mai dură ca oricând. Poate avem șansa ca de aici de la Ciurila să începem să schimbăm primarii PNL, PDL, cum doriți dumneavoastră, cu multe mandate", își începe Daniel Tămaș discursul în fața colegilor de partid.

Asistență socială marca PSD: "50 de bătrâni înseamnă 50 locuri de muncă pentru locuitorii acestei comune"

În continuare, șeful Direcției pentru Protecția Copilului le dezvăluie pesediștilor un proiect pe care instituția pe care o conduce urmează să îl implementeze într-un sat din comună:

"Atât vă mai pot spune, că în acest an instituția noastră va implementa un proiect în Sălicea, va construi patru locuințe protejate pentru vârstnici, un proiect pe care l-am câștigat la nivelul instituției noastre în 2018, un proiect de câteva milioane de lei, iar la intrare în Sălicea vom construi pentru 50 de bătrâni aceste locuințe. Deci, ne-am făcut simțită prezența și pe raza comunei și am tras atât de mult pentru această comună pentru că 50 de bătrâni înseamnă până la urmă 50 locuri de muncă pentru locuitorii acestei comune".

Înfierbântat, Daniel Tămaș nu se mai poate abţine și își exprimă făţiş regretul că proiectele instituției au fost implementate în comune cu primari PNL!

"Durerea mare este că am reușit cu comunele conduse de primari PNL, aici (la Ciurila - n.red.), la Dăbâca, unde noi avem un centru cu 100 de beneficiari, să facem lucruri pe care am fi putut să le facem în alte comune".

În cele din urmă, funcţionarul public îşi dă arama pe faţă şi, în faţa colegilor de partid, îşi anunţă planul: vrea să candideze la preşedinţia CJ Cluj:

"Nu îmi ascund intenția și v-o spun dumneavoastră și celor care în momentul de față sunt la prezidiu să încerc să candidez la Consiliul Județean Cluj pentru funcția de Președinte al Consilului Județean Cluj, indiferent de varianta care va fi reglementată de lege: ales uninominal sau prin votul consilierilor județeni".

Pentru PSD, Protecția Copilului e "o firmă cu câteva mii de angajați"

Anunţul candidaturii lui Daniel Tămaș este întâmpinat cu aplauze și felicitări. Social-democrații se entuziasmează, iar Alexandru Cordoș plusează: "Domnul director este destul de modest. Practic, conduce această  direcție, de fapt este o firmă cu câteva mii de angajați în tot județul Cluj și cu niște responsabilități sociale uriașe, așa că îi dorim succes și sperăm să fie așa. În cazul ăla vom fi alături de tine... (...)  Cu atât mai mult, organizația asta se poate întări, împreună cu dumneavoastră și, uite, un locuitor al acestei frumoase comune", spune fostul senator PSD, conform stenogramei obținute de ZIUA de CLUJ.

Tămaş: "Am participat la şedinţă în calitate de localnic"

Contactat telefonic, Daniel Tămaș a confirmat că își dorește să intre în politică, dar spune că "legat de o candidatură este prematur să vorbim cu cinci luni înainte".

"Mi-aș dori dori din tot sufletul (să candidez la președinția CJ Cluj - n.red.), având în vedere că după 20 de ani de administraţie publică sunt în măsură să sparg cuibul de năpârci de la CJ Cluj. E momentul unei confruntări între mine şi Alin Tişe (preşedintele în funcţie, PNL - n.red.). Sunt funcţionar public, am reprezentat 1300 de oameni cu cinsate şi corectitudine, a venit momentul, la 41 de ani, să fac un pas spre viaţa politică", a afirmat Tămaş.

Deşi stenograma obţinută de ZIUA de CLUJ arată altceva, şeful de la Protecţia Copilului susţine că nu a fost vorba de un anunţ al candidaturii.

"Am participat la şedinţă în calitate de localnic. La remarca domnului senator Cordoş, întrebându-mă de faţă cu cei prezenţi, am spus că (candidatura - n.red.) ar fi o oportunitate extraordinară".

Stenograma îl contrazice, însă, pe Tămaş, care a fost îndemnat de Alexandru Cordoş să ia cuvântul în şedinţa PSD, iar anunţul candidaturii a fost făcut chiar Daniel Tămaş, nicidecum de fostul senator.

"În acest moment, sunt funcţionar public, dacă voi fi desemnat să candidez de către PSD voi aprecia la acel moment, mă voi suspenda din funcţia publică", a mai spus Daniel Tămaş. Acesta nu vede nicio problemă în a face politică din postura de funcţionar public cu funcţie de conducere şi spune că nu şi-a exprimat convingerile politice în "exercitarea atribuţiilor de serviciu", fiind vorba de "păreri personale": "Acasă pot să am orice fel de convingere cu privire la opţiunea politică. În timpul meu liber pot să fac ceea ce doresc".

Liviu Alexa: "Dan Tămaș nu poate să facă afirmații cu angajament politic câtă vreme e funcționar acolo"

Chiar și fostul președinte interimar al PSD Cluj, Liviu Alexa, consideră că Daniel Tămaş nu poate face afirmaţii cu caracter politic atâta timp cât este funcţionar public, şef la Protecţia Copilului Cluj:

"Domnul Șimon (Gheorghe Șimon, coordonator PSD Cluj - n.red.) l-ar vrea pe Remus Lăpușan adus înapoi pe post de candidat la Consiliul Județean Cluj. Între timp îl aburește pe Dan Tămaș, șeful DGASPC Cluj, că el va fi candidatul. Dar Șimon comite greșeli. La finele săptămânii trecute i-a ordonat lui Dan Tămaș să participe la conferința de alegeri a Organizației PSD Ciurila, expunându-l în mod gratuit. Dan Tămaș nu este un funcționar oarecare, este un funcționar ce conduce una dintre cele mai importanate instituții din județ și o face foarte bine. Nu prezența lui acolo a fost o greșeală, ci faptul că, fără niciun fel de autorizare a unui for general PSD, și-a anunțat candidatura la Consiliul Județean PSD în fața colegilor, iar asta nu e bine deloc.

Eu consider că Dan Tămaș nu poate să facă afirmații cu angajament politic câtă vreme e funcționar acolo, iar eu o spun transparent, nu îl bârfesc ca restul colegilor mei. Nu consider că Dan Tămaș poate să fie impus de cineva filialei fără o minimă evaluare sociologică. Vă spun ceva, și pentru echipa mea de conducere compusă din Adrian Mlădinoiu și Mihai Mocanu, Dan Tămaș era o soluție pentru conducerea CJ, dar nu singura. Personal, aș opta oricînd pentru candidatura lui Valentin Cuibus pe care îl consider mai matur politic și mai notoriu", a declarat Liviu Alexa într-un interviu pentru Ziar de Cluj

Ce spune legea

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

Art. 431 (3) În exercitarea funcţiei publice, funcţionarii publici trebuie să adopte o atitudine neutră faţă de orice interes personal, politic, economic, religios sau de altă natură şi să nu dea curs unor eventuale presiuni, ingerinţe sau influenţe de orice natură.

Art. 436 Interdicţii şi limitări în ceea ce priveşte implicarea în activitatea politică

(1) Funcţionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite, cu respectarea interdicţiilor şi limitărilor prevăzute la art. 242 alin. (4) şi art. 420.

(2) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.

(3) În exercitarea funcţiei publice, funcţionarilor publici le este interzis:

a) să participe la colectarea de fonduri pentru activitatea partidelor politice, a organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice, a fundaţiilor sau asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice, precum şi pentru activitatea candidaţilor independenţi;

b) să furnizeze sprijin logistic candidaţilor la funcţii de demnitate publică;

c) să afişeze, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, însemne ori obiecte inscripţionate cu sigla şi/sau denumirea partidelor politice, ale organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice, ale fundaţiilor sau asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice, ale candidaţilor acestora, precum şi ale candidaţilor independenţi;

d) să se servească de actele pe care le îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru a-şi exprima sau manifesta convingerile politice;

e) să participe la reuniuni publice cu caracter politic pe durata timpului de lucru.

Comenteaza