START noii sesiuni parlamentare. Ce priorități au reprezentanții Clujului: „Vom sta pe baricade” / „Coaliția poate continua și după 2024”

START noii sesiuni parlamentare. Ce priorități au reprezentanții Clujului: „Vom sta pe baricade” / „Coaliția poate continua și după 2024”
| Foto: digi24.ro

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, joi, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Potrivit Constituţiei, a doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Printre priorităţile noii sesiuni parlamentare se află pachetul legilor educaţiei, precum şi modificarea legilor justiţiei, a Codului penal şi a Codului de procedură penală. 

De asemenea, PSD a propus majorarea pensiei minime, a valorii punctului de pensie şi a salariului minim pe economie la 3.000 de lei. USR a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Ce planuri au parlamentarii de Cluj

ZIUA de CLUJ i-a contactat pe o parte din senatorii și deputații trimiși de către clujeni la București, pentru a afla ce obiective și priorități și-au propus pentru această sesiune parlamentară care se va încheia la finalul anului 2022.

Deputatul liberal Radu Moisin consideră că există două categorii de priorități în acest context: cele ale partidului și cele personale.

„În ceea ce privește primele, ele se referă la legile justiției și legile educației, precum și alte legi necesare reformelor din PNRR. Un exemplu este noua legislație în urbanism și construcții. În plan personal am și eu câteva priorități.

Pe lângă monitorizarea și susținerea inițiativelor deja depuse, care o parte au fost deja promulgate, am în plan depunerea de noi inițiative în domenii precum: mobilitatea funcționarului public, situația spațiilor unităților de poliție sau măsuri pentru creșterea gradului de colectare la nivelul autorităților locale”, ne-a declarat Moisin.

Deputatul PNL Cluj Sorin Moldovan susține că prioritățile noii sesiuni parlamentare sunt trasate de către partid.

„Prioritățile noastre ca partid sunt foarte clare: legile educației, legile justiției, și ar mai trebui să vină Guvernul cu legile securității naționale. Astea sunt principalele priorități pe care le avem, pe care le stabilește partidul și coaliția de guvernare. În Parlament nu poți face ceva de unul singur.

Legat de tensiunile dintre PSD și PNL, este normal că mai apar diferențe de opinii. Suntem totuși două partide mari, cu viziuni total diferite. Pot spune că în coaliție lucrurile merg bine. Nu există probleme majore în funcționarea Guvernului și a coaliției. Eu cred că această coaliție va funcționa și după 2024”, a afirmat Sorin Moldovan.

Liberalul Sabin Sărmaș a precizat că își va schimba abordarea odată cu debutul noii sesiuni.

„În noua sesiune voi avea o altă abordare la nivelul Parlamentului, în sensul în care lucrez la legi cu impact strategic de modernizare a României, pe domeniul la care mă pricep: tehnologia informației și comunicații. Pentru sesiunea care vine ne propunem două legi: semnătura electronică, o lege care este blocată de ani de zile în Parlament.

A doua este un cadru legislativ legat de startup-urile din România. Noi pierdem sute de milioane de euro anual pentru că acestea pleacă din țară deoarece nu au un cadru legislativ bun. Sunt și președintele unei mari conferințe care va avea loc la Palatul Parlamentului unde vor participa 2.500 de oameni. O să fie o sesiune plină”, a explicat Sărmaș.

Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD Cluj, speră că Planul Național de Combatere a Cancerului să fie promulgat anul acesta.

„Prioritatea mea personală este Planul Național de Combatere a Cancerului. Este prioritatea mea dintotdeauna și rămâne în continuare. Planul a fost depus la Senat și sperăm să treacă acolo, iar apoi va veni la Camera Deputaților. Sperăm să fie promulgat în sesiunea aceasta, adică până la sfârșitul anului.

În rest, sunt toate celelalte pachete legislative care vor intra în discuție în sesiunea parlamentară. (...) Părerea mea personală este că această coaliție PSD-PNL-UDMR este singura soluție pe care o avem în actualul context geopolitic. Trebuie să dăm dovadă de maturitate să depășim problemele”, a declarat profesorul clujean.

Deputatul Csoma Botond, care este liderul deputaților UDMR, a spus că a avut loc o ședință zilele trecute la Satu Mare, iar acolo s-au decis prioritățile pe care le are partidul pentru această sesiune.

„Vom iniția proiecte de legi care au drept scop protecția familiilor și măsuri care să vină în continuare în protecția consumatorilor, având în vedere prețurile crescute la energie. O altă prioritate este legea educației naționale, care va fi dezbătută de Parlament. Vom dezbate și legile justiției. De asemenea, dorim să avem o discuție despre legea privind statutul minorităților naționale”, a precizat Botond.

De partea cealaltă, în opoziție, se află USR-PLUS. Deputatul Radu Molnar este de părere că urmează o perioadă extrem de dificilă pentru români, în contextul scumpirilor din ultimele luni.

„O să fie o sesiune foarte grea. În primul rând, va trebui să ne asigurăm că PSD și PNL nu dau cu țara de pământ. Criza prețurilor care urmează va fi extrem de dificilă pentru români. USR va sta pe baricade și o să încercăm să ne trecem măsurile noastre de reducere a prețurilor. Asta este prioritatea.

Personal, o să mă axez pe propuneri legislative pe partea de antreprenoriat și IT, pentru a ajuta companiile din domeniu și startup-urile să se dezvolte. Am pregătite mai multe direcții pe care lucrez în momentul de față”, a afirmat Radu Molnar.

Viorel Băltărețu, tot de la USR, susține că se va ocupa în continuare de proiectele de infrastructură ale Clujului, precum drumul expres de la Tureni sau Centura Metropolitană.

„Prioritățile USR o să fie anunțate de liderii partidului. În ceea ce mă privește pe mine, eu mă ocup în continuare pe plan local de proiectele de infrastructură. Încerc să le împing înainte. Nu e important cine le-a făcut inițial, ci este important să ajungem cu ele tot mai aproape de realizare.

De asemenea, vorbim de proiectul de digitalizare, prin care toate unitățile administrativ-teritoriale trebuie să implementeze ghiseul.ro. Mai am un proiect de monitorizare a tuturor podurilor din județul Cluj, a stării lor tehnice. Voi încerca să ajut autoritățile să facă ceva cu ele pentru că unele sunt într-o stare de degradare avansată”, a comentat deputatul Băltărețu.

Sesiunea constituie principala formă de lucru a Parlamentului şi este perioada în cursul căreia o adunare parlamentară îşi exercită competenţa constituţională.

Comenteaza